Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε την Κυριακή 2 Ιουνίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Χάσαμε. Η Δημοκρατία έχασε. Διότι δεν έχει σημασία πια αν κάποιο σχέδιο είναι καλύτερο από κάποιο άλλο ή αν κάποιο ψηφιστεί ή πάρει περισσότερες ψήφους ή κάποιο κόμμα απ' όλη αυτή τη διαδικασία κερδίσει στη δημοσκόπηση.

Η ουσία είναι ότι επρόκειτο για ένα συμβολισμό της Δημοκρατίας. Με 280 ψήφους περίπου, η Δημοκρατία απάντησε... Εάν μιλούσε κανείς με όρους είτε του 1979 είτε του 2008 -την απόφαση - πλαίσιο της Βουλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, δεν θα μιλούσε με όρους της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή, μιλάς με όρους ρατσισμού, από όπου και αν αυτός προέρχεται. Δεν εφαρμόζεις ένα νόμο για να αντιμετωπίσεις ιστορικά γεγονότα ή μια πολιτική συγκυρία. Αυτό είναι λάθος. Γιατί ο ίδιος νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάποδα, όταν αλλάξει η πολιτική συγκυρία... Δεν είμαι εναντίον ενός νόμου εκσυγχρονισμού, εξευρωπαϊσμού κ.λπ.. Το ερώτημα είναι τι καταφέρνουμε με ποινές 2 ετών σε 1000 ανθρώπους, για παράδειγμα, που διαπράττουν ρατσιστικές πράξεις, όταν η Χρυσή Αυγή, αυτή την στιγμή, μπορεί να έχει 700.000 ψήφους σύμφωνα με δημοσκοπήσεις; Αν μπορούσαμε να λύσουμε το πολιτικό φαινόμενο με το ποινικό δίκαιο, θα ήταν απλά τα πράγματα. Δεν θα υπήρχαν κοινωνικά φαινόμενα, χουλιγκανισμός, βία και θα επιβάλλαμε ποινές. Άρα λοιπόν, ναι, ο συμβολισμός της Δημοκρατίας ήταν απαραίτητος. Παρά ταύτα δεν δόθηκε αυτός ο καινούριος και πιο πλήρης νόμος, για να δούμε από εκεί και πέρα πώς θα εφαρμοστεί. Διότι, αν η αστυνομία και η Δικαιοσύνη για τους δικούς της λόγους, δεν τον εφαρμόζουν, όπως συμβαίνει με το νόμο του 1979... Είναι αυτό που ονομάζεται στη Δικαιοσύνη, νομοθεσία σε μεταίχμιο. Η νομοθεσία μένει στον αέρα».

Δημοσιογράφος: Πρόκειται για σοβαρή υπαναχώρηση του κου Σαμαρά, διότι αυτό το νομοσχέδιο είχε συμφωνηθεί και είχε παραγγελθεί κιόλας στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η αντίδραση εκ μέρους των συγκυβερνώντων είναι ορθή; Δηλαδή απλώς να κατεβάζουν το δικό τους νόμο, ενώ ο κ. Σαμαράς τους "άδειασε" κυριολεκτικά;

Γ. Πανούσης: «Το να πεις ότι, εξ' αυτού του λόγου, "σπάω την συγκυβέρνηση", εκτιμώ ότι είναι υπερβολή. Κανείς δεν το θέλει».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη μεριά, δεν είναι υπερβολή το να λες συνεχώς και με οποιαδήποτε αφορμή "δεν θέτω σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή";

Γ. Πανούσης: «Και αυτό είναι υπερβολή και έχει και ένα όριο... Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται από το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Δεν έχουμε πραγματική συγκυβέρνηση. Δεν έχουμε υπουργικό συμβούλιο και κυβερνητική επιτροπή... Ταυτόχρονα όμως υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των φτωχών και των ανέργων. Διότι, η άλλη λύση είναι να πάμε σε εκλογές. Στις εκλογές όμως, ο μόνος που θα κερδίσει είναι η Χρυσή Αυγή. Τα άλλα, κατά τη γνώμη μου, είναι συν - πλην ένα. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται μια άλλη εσωτερική δυναμική. Αυτό είναι άλλο ζήτημα που εξαρτάται από σχέσεις και νοοτροπίες...».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος είναι αξιοσέβαστος κατά τα πάντα, πως παραμένει στη θέση του υπουργού, αυτή την στιγμή;

Γ. Πανούσης: «Αυτό είναι μια προσωπική επιλογή. Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει και βοηθάει και κατεβάζει από κοινού το ίδιο νομοσχέδιο με το ΠαΣοΚ. Αυτό δείχνει ότι στηρίζουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τον άνθρωπο που το συνέταξε. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει η προσωπική ευαισθησία του καθενός σε αυτό το ιδιόμορφο σύστημα ... Διότι το νομοσχέδιο δεν πήγε στο υπουργικό συμβούλιο και απερρίφθη από το υπουργικό συμβούλιο, οπότε πρέπει ο υπουργός να αισθανθεί ότι είναι ξένο σώμα. Εδώ υπάρχει μια διαδικασία πολύ περίεργη, μέσω του κου Μπαλτάκου και όλων αυτών... Βεβαίως και "τραυματίστηκε" ο υπουργός από όλα αυτά... Ωστόσο, αν ο ίδιος αισθανθεί κάπως, ότι "ως εδώ ήταν, δεν μπορώ να περάσω αυτά που θέλω και συγκρούομαι με μια πραγματικότητα που δεν μου αρέσει", είναι προσωπικό του θέμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα