Ο Γ. Τσαμουργκέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, μίλησε στις 09/03 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο:
«Μπαίνουμε πια σε μια άλλη εποχή, στην οποία καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων και αυτό είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Αύριο θα είναι κάποιος άλλος, ίσως να ξαναπροκύψουμε εμείς. Η διεθνής οικονομική κοινότητα έχει βρει μια πεπατημένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το αξιολογήσουμε ως τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Σχετικά με το PSI...
Φτάσαμε σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία, το 86% ήταν ανέλπιστο πριν κάποιες ημέρες...

Γ. Τσαμουργκέλης: «Είναι υψηλό το επίπεδο και πιστεύω ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά με την οριακή ή την τελική διευθέτηση των ομολόγων που είναι σε ξένο δίκαιο...
Το βασικό για μας είναι ότι καταφέραμε και απομειώσαμε τις υποχρεώσεις που έχουμε για την κάλυψη των δανείων που είχαμε πάρει. Αφήνει περιθώριο να διαχειριστούμε κάπως καλύτερα τα δικά μας δημοσιονομικά, πάντως όχι με το βάρος της εξυπηρέτησης αυτού του τεράστιου χρέους. Το θέμα από εκεί και πέρα όμως, δεν έχει αλλάξει και πάρα πολύ. Η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να αποκατασταθούν τα λάθη που έχουν γίνει. Όχι απλά να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε συμφωνήσει -και που είναι αναγκαίες για τον τόπο-, αλλά πρέπει να κάνουμε και πολλά περισσότερα, που τα έχουμε παραλείψει μέχρι τώρα και που συνθέτουν αυτό το αναπτυξιακό πλέγμα που όλοι έχουμε ανάγκη και που συζητάμε πια σε καθημερινή βάση. Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης ρευστότητας, της μείωσης των επιτοκίων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυτές τις πολυπόθητες επενδύσεις».

«Πιστεύω -πρόσθεσε ο κ. Τσαμουργκέλης-  ότι το κλίμα θα γίνει πολύ καλύτερο και ελπίζω το πολιτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις που έχει η ανάγκη της αποκατάστασης μιας προοπτικής για τη χώρα. Πρέπει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει να διεκπεραιώνει την καθημερινότητα με πρωταρχική μέριμνα την ταυτόχρονη διεκπεραίωση των συμφερόντων των ημετέρων. Να στοχεύσει σε ένα σχεδιασμό για την ελληνική οικονομία. Και σε αυτό το σχεδιασμό, να εντάξει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, να ενταχθούν και οι τραπεζίτες και οι τράπεζες. Να ενταχθούν και οι παραγωγικοί φορείς και οι επιχειρηματίες και να ξεκινήσουμε από μια μηδενική πια βάση. Να ξαναφτιάξουμε αυτή τη χώρα...Οι χώρες πρέπει να αλλάζουν ηγεσία. Διότι αν δεν αλλάξουμε ηγεσία, τότε είναι  επώδυνη η αλλαγή. Αυτοί έχουν τον ιστορικό αυτό ρόλο. Κάποιες φορές η Ιστορία μας συναντάει και δεν τη συναντάμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα