Ο Κ. Καρτάλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κώστας Καρτάλης, μίλησε στις 14/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για τη νέα δανειακή σύμβαση και το ΠαΣοΚ, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ακόμα και αν δεν είχαμε κυβέρνηση τεχνοκρατών, θα έπρεπε να έχουμε ένα πολύ μικρότερο υπουργικό
σχήμα. Είχα πει σε τοποθέτησή μου στη Βουλή ότι το σχήμα ήταν βαρύ. Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σφιχτό και με αξιοποίηση δυνάμεων εκτός του πολιτικού συστήματος σε ένα συνδυασμό...».

Δημοσιογράφος: Ένα συμπέρασμα από την ψηφοφορία της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας, είναι ότι το ΠαΣοΚ έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 2009... Η εξέλιξη αυτή και το εύρος ήταν αναμενόμενο;

Κ. Καρτάλης: «Το εύρος δεν ήταν αναμενόμενο, γιατί πολλοί συνάδελφοι -που σέβομαι την άποψή τους- τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν θυμάμαι να άρθρωσαν ούτε μια λέξη εναντίον του προηγούμενου μνημονίου ή ούτε μια πρόταση να διορθωθεί. Για αυτό μου έκανε εντύπωση η μαζικότητα της διαφοροποίησης, που έφτασε στον αριθμό που έφτασε».

Δημοσιογράφος: Πού την αποδίδετε;

Κ. Καρτάλης: «Πρώτον, ένας βουλευτής έχει την συνείδησή του. Οι συνάδελφοι θεώρησαν ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα μας έβγαζε από την κρίση, χωρίς βεβαίως να υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική. Δεύτερον -που αφορά ένα πολύ μικρότερο αριθμό συναδέλφων-, είναι σε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τις επόμενες εθνικές εκλογές... Συνδέεται και με τις εσωκομματικές εξελίξεις».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε πιθανή τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα;

Κ. Καρτάλης: «Δεν το αποκλείω. Ένας νέος πολιτικός φορέας -αν προκύψει- δεν θα κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα. Θα κριθεί. Έχουμε δει και άλλους φορείς να ξεπηδούν στο παρελθόν, χωρίς να έχουν συνοχή, να είναι κυρίως μια πρόσκαιρη συμμαχία δυνάμεων, χωρίς ιδεολογική βάση και στην πορεία έχουν ή δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και στο τέλος της διαδρομής συνήθως απορροφούνται από τα μεγαλύτερα κόμματα».

Δημοσιογράφος: Ο νέος πολιτικός φορέας θα σηκώνει τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα;

Κ. Καρτάλης: «Προφανώς. Αυτός είναι ο στόχος... Υπάρχουν πρόσωπα στο ΠαΣοΚ που εδώ και δύο χρόνια δεν είπαν κουβέντα για το προηγούμενο μνημόνιο. Δεν είπα να το κατεδαφίσουν, αλλά τουλάχιστον να εκφράσουν κάποιες αγωνίες για τμήματα του μνημονίου, για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε, για τη μεταρρυθμιστική κόπωση, την οποία είχαμε επισημάνει εδώ και ενάμιση χρόνο με τους συναδέλφους, τον κ. Φλωρίδη και τον κ. Αλευρά. Τώρα υπάρχει μια τάση στην κοινωνία, να είναι πολύ πιο εύκολη η κατεδάφιση οποιουδήποτε προγράμματος, βάζει και μέτρα λιτότητας... Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το μνημόνιο που ψηφίσαμε, είναι προφανές ότι έχει τρία δύσκολα μέτρα, επώδυνα για τους πολίτες...
Δύσκολη είναι η μείωση του κατώτερου μισθού, διότι πηγαίνει σχεδόν οριζόντια. Δύσκολη είναι ακόμα περισσότερο η μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους, που ταλαιπωρούνται και από μεγάλη ανεργία, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχτούν μια
Keywords
Τυχαία Θέματα