Ο Κ. Τριαντάφυλλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα δημοσκοπικά αποτελέσματα του ΠαΣοΚ:

«Είναι προφανές ότι το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράση και ανανέωση. Πρέπει να αλλάξει
γενιά τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η ευρύτερη κεντροαριστερά και να μπορέσουμε με έναν απτό και κατανοητό τρόπο, με πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία- να γίνει αντιληπτό ποια είναι συγκεκριμένα η πολιτική μας πρόταση, η ταυτότητά μας και με ποιο τρόπο εμείς αντιμετωπίζουμε τη σημερινή κρίση που βιώνει κάθε Έλληνας. Με αυτό τον τρόπο και μόνο μπορεί ξανά το ΠαΣοΚ να εκφράσει μία προοδευτική συμμαχία... Είναι προφανές ότι όλα είναι ανοιχτά σε αυτή την κρίση που βιώνουμε. Το ζήτημα όμως είναι να μπορέσει το ΠαΣοΚ να τοποθετηθεί στον πολιτικό χάρτη της χώρας με πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες οι οποίες να καταδεικνύουν την ιδεολογική και πολιτική του αυτονομία, ούτως ώστε να γίνεται σαφές στον μέσο πολίτη το τι λέμε και πώς το εννοούμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας του και βέβαια με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή γενιάς στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό».

* Για την αλλαγή γενιάς στο ΠαΣοΚ:

«Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει με ειλικρίνεια και καθαρότητα -και προς τιμήν του-, ότι πρέπει να πάμε σε άλλη γενιά, ακόμα και στα ζητήματα του αρχηγού... Το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει να έχει στοιχεία τα οποία να δημιουργούν ένα πολιτικό ηλεκτροσόκ, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, ως σοσιαλδημοκρατία. Διαφορετικά, θα έχουμε εμβάθυνση και όχι ξεπέρασμα της κρίσης. Επομένως, εκτιμώ ότι πρέπει το συνέδριο αυτό να είναι ορόσημο, δεν είναι η εποχή ίδια με τις προηγούμενες... Προφανώς, αυτό μπορεί να συμβεί σε μία διαδικασία αλλαγής γενιάς σε όλα τα επίπεδα, με την ηγεσία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Δηλαδή, να μπορέσει όχι στο συνέδριο, αλλά σε μία διαδικασία η οποία θα ανοίξει από το συνέδριο, να έχουμε αλλαγή γενιάς. Αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσωποποιηθεί ως μία αμφισβήτηση έτι περαιτέρω σε επίπεδο προσωπικό, στον πρόεδρο του κινήματος, ο οποίος πρώτος άνοιξε την συζήτηση. Θεωρώ ότι μία τέτοια συζήτηση αδικεί -σχετικά με το πρόσωπο του προέδρου-, την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς για αλλαγή γενιάς. Ένας κούκος, κοινώς, δεν φέρνει την άνοιξη. Δεν τίθεται θέμα, σε αυτή τη φάση, αλλαγής ηγεσίας, αλλά κυρίως ο ίδιος ο αρχηγός να κάνει αυτό το οποίο λέει καθαρά. Δηλαδή, να ηγηθεί μίας προσπάθειας αλλαγής γενιάς στο κίνημα. Και αυτό θέλει χρόνο και όχι διαδικασίες υπονόμευσης ή αμφισβήτησης σε προσωπικό επίπεδο».

* Για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές της Χίου:

«Εκτός από το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, η δήλωσή μας ήταν κατόπιν συνεννόησης και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Επομένως εκφράζει το σύνολο του κόμματος, όπως και η απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Τώρα, τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ζήτημα ξεκίνησε από μία σύσκεψη που είχα, μετά την μεγάλη πυρκαγιά, με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνα και συγκεκριμένα με τον διευθυντή, κ. Καρβούνη, ο οποίος μας υπέδειξε ως τρόπο χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής, την χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία θα συγκροτούσε τον φάκελο τον οποίο θα κατέθετε το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ταμείο Αλληλεγγύης... Ενώ το υπουργείο εξέδωσε απάντηση προς εμένα στις 30 Νοεμβρίου, μόλις προχθές κοινοποιήθηκε στη θυρίδα μου το σχετικό απαντητικό έγγραφο του υπουργείου, που υπονοούσε αυτό το οποίο δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος στον ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκο Χουντή. Ότι δηλαδή δεν υπεβλήθη ποτέ το αίτημα, διότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκρινε ότι το ζήτημα ήταν τοπικού χαρακτήρα... Τι έγινε τώρα εδώ. Εμείς απαντήσαμε στον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος όμως θα έπρεπε αντί να απαντήσει στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, να επιπλήξει τις αρμόδιες υπηρεσίες επειδή τον εκθέτουν και να έχει ξεκινήσει άλλες διαδικασίες».

Δημοσιογράφος: Να επιπλήξει ποιόν;

Κ. Τριαντάφυλλος: «Την υπηρεσία του υπουργείου του, που γνωμοδότησε να μην καταθέσει την σχετική αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να κρίνει εάν υπάγεται ή όχι στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις μία περιοχή. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις, που καλύπτονται από το συγκεκριμένο ταμείο. Η πρώτη είναι να έχεις υποστεί εθνική καταστροφή, δηλαδή να έχει επηρεαστεί το 0,6% του ΑΕΠ σου. Αυτό λοιπόν δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η δεύτερη περίπτωση είναι η λεγόμενη περιφερειακή καταστροφή, δηλαδή όταν επηρεάζεται μακροχρόνια η οικονομική κατάσταση ή η κατάσταση βιωσιμότητας της πλειοψηφίας του πληθυσμού της πληγείσας περιοχής. Προφανώς, το υπουργείο μετέφρασε τη λέξη "region", όχι ως περιοχή αλλά ως περιφέρεια. Να δεχτώ λοιπόν ότι το έκαναν κατά λάθος. Δεν μπόρεσαν όμως να αφιερώσουν ούτε μία ώρα για να δουν τα αντίστοιχα έστω ελληνικά παραδείγματα; Ο Έβρος, η Εύβοια και η Αττική είναι τρεις περιπτώσεις στις οποίες το ταμείο Αλληλεγγύης όρισε τον πληθυσμό ως πληθυσμό αναφοράς στις συγκεκριμένες περιοχές και δη του συγκεκριμένου νομού... Επομένως εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου ο υπουργός παίρνει απόφαση μονομερώς, χωρίς να διαβουλευθεί με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Μετά από μια παντελώς αυθαίρετη εισήγηση μιας υπηρεσίας, υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μία τοπική κοινωνία η οποία έχει υποστεί -αν όχι τη μεγαλύτερη-, μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ευρώπη. Και φυσικά γελάει σε βάρος μας όλη η Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλο κράτος που θα το έκανε αυτό, όταν κάηκαν 148.000 στρέμματα σε κάποια ευρωπαϊκή περιοχή οποιοδήποτε άλλο κράτος θα υπέβαλλε αυτό το αίτημα ως εξαιρετικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία νησιωτική περιοχή. Επομένως, μιλάμε για μια κατάσταση εντελώς αυθαίρετη, αβάσιμη και δεν θα δεχθούμε, ιδιαίτερα εμείς, ως ΠαΣοΚ, να υποστεί η Χιώτικη κοινωνία τις συνέπειες αυτής της έλλειψης χρηματοδότησης. Πρέπει η κυβέρνηση να βρει τις χρηματοδοτικές λύσεις, ούτως ώστε να καλυφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο που κατέθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διότι συγκροτήθηκε ολόκληρος φάκελος με συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της περιοχής».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα