Ο Μ. Ματσαγγάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Ματσαγγάνης, μίλησε στις 20/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τον ιδιωτικό τομέα:

«Εάν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουν τα συνδικάτα με την εργοδοσία ελαφρά χαμηλότερους κατώτατους μισθούς, με δέσμευση της εργοδοσίας να εφαρμόζονται οι κατώτατοι μισθοί παντού, τότε θα ήμουν ευτυχής. Αλλά παραδέχομαι ότι είναι ένα δύσκολο θέμα και φοβάμαι,
κυρίως, την εφαρμογή του».

Και πρόσθεσε: «Μια χώρα που θέλει να διατηρήσει αυτά που θεωρεί η ίδια προτεραιότητες, χωρίς να εκτίθεται ιδιαίτερα στους κινδύνους των διεθνών αγορών, δεν έχει παρά να φροντίσει να "νοικοκυρέψει" τα του οίκου της».

Δημοσιογράφος: Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι τελικά οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει τη χρεοκοπία μας από το 2008 και άρα ο δρόμος ήταν δεδομένος;

Μ. Ματσαγγάνης: «Αμφιβάλλω πάρα πολύ. Οι αγορές χαρακτηρίζονται από μυωπία. Σπάνια βλέπουν μπροστά από τη μύτη τους. Το ότι από το 2008 είχαν προεξοφλήσει ότι θα χρεοκοπήσουμε, μου φαίνεται μια θεωρία συνωμοσίας από τις πολλές που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Όταν έχεις θηριώδη ελλείμματα, δεν σε δανείζει κανείς, σε δανείζει μόνο η Τρόικα στη δική μας περίπτωση, τότε πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μειώσεις τα ελλείμματα. Το θέμα είναι πώς μειώνεις τα ελλείμματα. Αυτή τη συζήτηση του πώς μειώνεις τα ελλείμματα, δεν την κάναμε, γιατί κατά βάθος έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά. Και εμείς οι πολίτες και οι πολιτικοί».

* Για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας:

«Θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να προβεί σε μία κίνηση αυτοταπείνωσης -όπως είπε πολύ σωστά ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης-, μείωση του αριθμού των βουλευτών, μείωση του κόστους της πολιτικής, έτσι ώστε να ανακτηθεί σιγά - σιγά η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους πολιτικούς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα