Ο Μ. Σταθόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, μίλησε στις 8/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Χρυσή Αυγή:

«Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να είναι δικαστική, όχι νομική. Όπου διαπράττονται

αξιόποινες πράξεις, να αντιμετωπίζονται, ακόμα και αν αφορούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας είναι δυνατή, έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Εκκρεμούν κάποιες υποθέσεις... Αυτή είναι η βασική και νομίζω -σε πρώτη φάση, τουλάχιστον-, επαρκής αντιμετώπιση.
Δικαστικές και ποινικές διώξεις για τις αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται. Και είναι γνωστό ότι έχουν γίνει αρκετές τέτοιες πράξεις... Αλλά, δεν θα έφτανα στο σημείο -όσον αφορά την συνταγματική αντιμετώπιση-, να προχωρήσει κάποιος τώρα σε απαγόρευση του κόμματος. Έχει ακουστεί από πολιτικούς αυτή η πρόταση. Πιστεύω ότι οι ιδεολογίες πρέπει να είναι ελεύθερες, οποιαδήποτε ιδεολογία. Οι αξιόποινες πράξεις πρέπει να διώκονται. Εάν βέβαια αποδειχθεί ότι το ίδιο το κόμμα παρακινεί τέτοιες παράνομες πράξεις, τότε διαφέρουν τα πράγματα, γίνονται εγκληματική οργάνωση. Αλλά αυτό δεν προκύπτει από τις επιμέρους αξιόποινες πράξεις στελεχών του ή και βουλευτών ακόμα...».

Και πρόσθεσε: «Οι αξιόποινες πράξεις μπορούν να βρεθούν, μπορούν να φτάσουν σε στελέχη και στην ηγεσία, οπότε δεν χρειάζεται να έχουμε διάταξη στο Σύνταγμα. Μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη 187, η οποία τροποποιήθηκε το 2001, αντικαθιστώντας την παλαιότερη διάταξη η οποία μιλούσε για σύσταση και συμμορία. Απλές περιπτώσεις, δηλαδή, οργανωμένου εγκλήματος, όπου φτάσαμε πλέον στην εποχή μας να έχουμε εγκληματικές οργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς. Η εγκληματική οργάνωση μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές ή άλλες οργανώσεις εγκλήματος. Μπορεί να είναι και μια κομματική οργάνωση. Αν είναι. Δεν παίρνω θέση αυτή τη στιγμή. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει παρακίνηση σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε τέλεση κακουργημάτων, βεβαίως θα μπορεί να εμπίπτει στο 187 του ποινικού κώδικα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν βλέπω να υπάρχει κίνδυνος για την Δημοκρατία, δηλαδή για την ύπαρξη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, από την Χρυσή Αυγή. Πόσο να ανέβουν τα ποσοστά; Δεν το νομίζω...
Η γνώμη του Μαζάουερ ότι υπάρχει κίνδυνος για την κατάλυση της Δημοκρατίας από την Χρυσή Αυγή, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ο κίνδυνος και η μεγάλη απειλή είναι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, βεβαίως, αλλά κατάλυση της Δημοκρατίας -κατά το παράδειγμα της Χούντας των συνταγματαρχών-, δεν νομίζω ότι μπορεί να συμβεί. Δεν το φοβάμαι αυτό...».

Δημοσιογράφος: Υποστηρίζεται όλο και περισσότερο τελευταία, ότι η ανομία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία -με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στην Χαλκιδική, αλλά και παλαιότερα στην Κερατέα-, ανεβάζει τον πήχη της απάθειας και επομένως ευνοείται η δράση της Χρυσής Αυγής... Συμφωνείτε;

Μ. Σταθόπουλος: «Ναι, συμφωνώ. Η ανομία είναι μάστιγα στην Ελλάδα. Χαίρομαι -να το πω με την ευκαιρία-, που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο κ. Δένδιας συγκεκριμένα, ίσως για πρώτη φορά, φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ανομίας. Και βλέπετε ότι του γίνεται επίθεση από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χτες άκουσα τον κ. Καμμένο να λέει ότι πρέπει να παραιτηθεί ένας άνθρωπος που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα