Πρωτιά στις μεταρρυθμίσεις

Πρώτη είναι η Ελλάδα μεταξύ των 17 κρατών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το EuroPlusMonitor για την Άνοιξη 2013, το οποίο εκδίδουν από κοινού το Lisbon Council και η Berenberg Bank.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά, τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών αλλά και το εργατικό κόστος.

Ακολουθούν οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία
βρίσκεται στη 13η θέση και κάτω από το μέσο όρο των «17». Μάλιστα επισημαίνεται σχετικά πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, η Ελλάδα, συγκρινόμενη με 20 χώρες της Ευρώπης, παραμένει στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοσιονομική της προσαρμογή, ενώ εμφανίζεται ως η χώρα που πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την περίοδο 2009-2012 τη στιγμή που κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στο 4ο τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 30,4% σε ετήσια βάση, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την πιο σοβαρή δημοσιονομική συμπίεση και ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ύφεση.

«Η προσαρμογή είναι οδυνηρή. Η σκληρή και εμπροσθοβαρής λιτότητα έχει ωθήσει σχεδόν όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης στην ύφεση. Αλλά, το τέλος του τούνελ είναι κοντά. Ύστερα από τη σκληρή λιτότητα που έχει ήδη εφαρμοστεί, οι περισσότερες από τις χώρες της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χρειάζονται μόνο μικρές περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) ή καθόλου (Ιταλία)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει πως σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε σωστή τροχιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα