Ο Ν. Μηταράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, μίλησε στις 2/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νίκο Καρούτζο.

Για την αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις, το δεύτερο μνημόνιο, την πιθανότητα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με κόμματα της "δεξιάς πολυκατοικίας" ή με το ΠαΣοΚ και τα λεγόμενα του

κ. Σαμαρά για την Αριστερά μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών:

«Δεν έχουμε κάνει όμως τίποτα για το πιο σημαντικό, που είναι η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Το ερώτημα δεν είναι αν ξοδεύεις 100 ή θα ξοδέψεις αύριο 80, το θέμα είναι να ξοδεύεις 100, παίρνεις 100 ως κοινωνία;... Όταν δύο χρόνια δεν κάναμε καμία προσπάθεια αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του Δημοσίου, όταν εδώ και δύο χρόνια όλα λειτουργούν όπως λειτουργούσαν παλιά, παρά τις νέες συνθήκες, τελικά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ επέλεγε πάντα την εύκολη επιλογή, -την εύκολη όχι πολιτικά, την εύκολη διοικητικά-, να πάρει ένα μαχαίρι και να κόψει οριζόντια. Ουσιαστικές μεταβολές στα θέματα γραφειοκρατίας, στα θέματα δομής του Δημοσίου δεν είδαμε... Η ανάγκη να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κάτι που αναγνωρίζουμε πλέον όλοι. Κι εμείς με θάρρος τον Μάιο του 2011, όταν ακόμα ήταν νωρίς για αυτή την συζήτηση, είπαμε ότι πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο κατά 150.000 θέσεις, σε βάθος τριετίας. Όμως εμείς θεωρούσαμε ότι σε μία εποχή που ήδη η ανεργία ετοιμαζόταν να αγγίξει το 20%, που πλέον το άγγιξε... Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δεχθούμε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή μου λέτε ότι  δεν θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία εάν η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές;    

Ν. Μηταράκης: «Θεωρούμε ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να προκύψει με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και με το καθεστώς εφεδρείας που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία».

Δημοσιογράφος: Θα την εφαρμόσετε δηλαδή την εφεδρεία;

Ν. Μηταράκης: «Υπάρχει συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος, για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι αυτή τη στιγμή, που έχουμε την πέμπτη συναπτή χρονιά ύφεσης και μπροστά μας την έκτη να έχουμε απότομη περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Γιατί, αυτό θα οδηγήσει σε ανεργία στον Ιδιωτικό τομέα... Και εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη ολικού παγώματος των προσλήψεων, για τρία χρόνια, για να μειωθεί φυσιολογικά το Δημόσιο. Αλλά το ερώτημα το μεγάλο που θέτω είναι το εξής: αν δεν προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, σε νέες οργανωτικές δομές, σε μείωση της γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες που έχουν κατασκευαστεί να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, αν αύριο το πρωί απλώς μειώσεις οριζόντια, όπως πάλι συζητάνε να κάνουν 3%, διάβαζα, σε κάθε Υπουργείο, είναι μία σκέψη, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο θα λειτουργήσει αύριο καλύτερα;...».

* Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

«Όταν έχεις ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, που παρά το κούρεμα παραμένει, φυσικά η αξία του ενερ
Keywords
Τυχαία Θέματα