Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 28/03 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Από την Τουρκία υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις. Από τη μια μεριά, έχουμε μια επιθετικότητα -εντός ή εκτός εισαγωγικών-, σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Από την άλλη, έχουμε μια χειρονομία καλής θέλησης, σε ό,τι αφορά τη Θεολογική Σχολή της
Χάλκης, αν και έχει αναγγελθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ότι πρόκειται να ανοίξει η Σχολή και τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουν διάφορα νομικά και άλλα προβλήματα, όπως επικαλούνται οι Τούρκοι. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συγκρατήσουμε -διότι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μια γενικότερη τάση-, είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί αυτή τη στιγμή και ενόψει της κυπριακής προεδρίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί, σε ό,τι αφορά την εξόρυξη για το φυσικό αέριο κ.λπ., μια πολιτική η οποία φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει κάποια τελεσμένα γεγονότα. Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλει να μην διαρρήξει σχέσεις με την Ελλάδα. Επομένως, από μια άλλη οπτική γωνία επιχειρεί κάποιες κινήσεις οι οποίες εμφανίζονται περισσότερο φιλικές.
Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, με την έννοια ότι επιχειρεί να "καθαρίσει" το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει δίκη με τον πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον κ. Μπασμπούγ, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο για την Τουρκία. Δεν είναι εύκολο, δηλαδή, να φέρει στο σκαμνί τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Επομένως, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, χωρίς να υπερδραματοποιούμε το οτιδήποτε συμβαίνει και χωρίς ενδεχομένως να παγιδευτούμε σε μια λογική έντασης, η οποία μπορεί να είναι ζημιογόνος για τα μακροχρόνια ελληνικά συμφέροντα».

* Για την Αμμόχωστο:

«Αυτό που προτείνει ουσιαστικά η Τουρκία είναι να διευρύνει τον έλεγχό της στην περιοχή. Ενώ τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβάνουν, σε μια διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος -ως ένα βήμα το οποίο το έχει προτείνει και η ελληνοκυπριακή πλευρά-, να ανοίξει η Αμμόχωστος, αλλά όχι υπό τουρκική διοίκηση, αλλά διοίκηση του ΟΗΕ. Επομένως, αυτή τη στιγμή αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης του τουρκικού ελέγχου, χωρίς να συμβάλλει στη λογική της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και νομίζω ότι λαμβάνεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας γεγονότος ενόψει της κυπριακής προεδρίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα