Ο Π. Οικονόμου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στην Α' Αθήνας, Παντελής Οικονόμου, μίλησε στις 27/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε σταθεροί σε μια τοποθέτηση που λέει ότι πρέπει την επομένη των εκλογών και χωρίς να γίνουν άλλες εκλογές, να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.
Εμείς κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι απολογούμαστε, διότι οφείλουμε. Έχουμε ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα και πρέπει να απολογηθούμε για τα πεπραγμένα μας. Το δεύτερο, όπως κάθε πολιτική δύναμη που ζητάει να ψηφιστεί, λέμε και τι προτείνουμε να γίνει. Για το θέμα της πρωθυπουργίας Σαμαρά, έχω να πω ότι η πρόταση αυτή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Όταν ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν κάνει κυβέρνηση με κανέναν άλλο, τότε σε ποια κυβέρνηση θα τοποθετηθεί πρωθυπουργός, σε αυτή που δεν θα συμμετέχει; Αυτό δεν το έχω καταλάβει.
Ο κόσμος αυτές τις προτάσεις τις αξιολογεί. Τη δική μας πρόταση, επίσης, την αξιολογεί. Την κρίνει και τοποθετείται θετικά ή αρνητικά. Αλλά, από την άλλη, πρέπει να αξιολογεί και αν στέκουν αυτά που ακούγονται. Εμείς λέμε ότι ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, το 151 σχηματίζεται με πολλούς τρόπους, όχι με έναν. Οπότε αυτό το ερώτημα, αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να είναι πρωθυπουργός, πρώτον σας λέω ότι η δική του πρόταση είναι ασύμβατη, αντιφατική και δεύτερον, είναι ένα σενάριο ανάμεσα σε πολλά άλλα. Γιατί να τοποθετηθούμε σε αυτό;».

Και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, ο κ. Βενιζέλος λέει και κάτι άλλο, το οποίο βγαίνει από μέσα του -όπως βγαίνει και από εμένα-, ότι δεν μας αρέσει να κάνουμε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Σωστό είναι αυτό. Μακάρι ο λαός να μας δώσει τη δυνατότητα να μην κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Να κάνουμε κάποιον άλλο συνδυασμό. Αλλά -επαναλαμβάνω- μεσολαβούν οι κάλπες, η κυρίαρχη γνώμη... Θα  πρέπει να έχουμε μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, όχι για να πάρει σκληρά μέτρα -είναι λάθος αυτό-, αλλά για να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, για να μην πάρουμε μέτρα. Εμείς το τι θα ζητήσουμε ως διαπραγμάτευση, το έχουμε εξηγήσει. Το πρώτο είναι τα 11 δισ. ευρώ -που πρέπει να προκύψουν μέσα από ένα πρόγραμμα-, να μην βρεθούν σε δύο, αλλά σε τρία χρόνια. Και το δεύτερο είναι να συνεκτιμηθούν ορισμένα επιτεύγματα με τα οποία μπορούμε να υποκαταστήσουμε πρόσθετα μέτρα. Εμάς η φιλοδοξία μας είναι να μην υπάρχουν πρόσθετα μέτρα και σε ό,τι έχει σχέση με τα φορολογικά -αυτό είναι συμφωνημένο-, δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε νέοι φόροι, ούτε αύξηση φόρων. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν και άλλες περικοπές πέρα από αυτές που έχουν γίνει. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει η καινούργια κυβέρνηση και γι' αυτό πρέπει να είναι και δυνατή... Εμείς έχουμε πει τι θέλουμε. Θέλουμε ένα χρόνο παράταση, θεωρούμε ότι η πιθανολογούμενη εκλογή του κ. Ολάντ θα το διευκολύνει αυτό πάρα πολύ, θα το κάνει πιο εύκολο -τον ένα χρόνο παραπάνω-, για εμάς. Και δεύτερον, με τα πρόσθετα μέτρα που έχουμε πάρει κατά του λαθρεμπορίου, τα οποία είναι π
Keywords
Τυχαία Θέματα