Ο Σ. Παραδιάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μίλησε στις 9/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Με αφορμή την  ισχύ του μέτρου των ενεργειακών πιστοποιητικών

μεταξύ άλλων είπε:

«Στη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, για τον κόσμο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη χαράτσι, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Αυτό το οποίο διευκρινίζουμε είναι ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό, το βγάζει ένας ενεργειακός επιθεωρητής
αφού του παρουσιάσεις ορισμένα χαρτιά που θα σου ζητήσει και του πληρώσεις και την αμοιβή, που κατατάσσει το σπίτι σου σε κάποια συγκεκριμένη ενεργειακή κατηγορία, από πλευράς ενεργειακής απόδοσής του ή ενεργειακών απωλειών του...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στην πραγματικότητα -μέσα στη σημερινή εποχή της φτώχειας-, αυτό είναι κάτι σαν "ραπανάκι για την όρεξη", γιατί στην αγορά ουδείς το λαμβάνει υπόψη το πιστοποιητικό αυτό, όπως έχει καταδείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία της εφαρμογής του. Στην πραγματικότητα, το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει ως ρόλο -υποτίθεται-, να ανεβάσει το ενοίκιο ή την τιμή αγοράς των σπιτιών που είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα και να κατεβάσει την αξία εκείνων που δεν είναι. Μέσα στη σημερινή φτώχεια, μόνο να κατεβάσει αξίες μπορεί. Δηλαδή μεταβάλλεται σε ένα πιστοποιητικό, όπου κάποιος ιδιοκτήτης και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι περίμεναν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα ή γραφείο, θα πρέπει το πρώτο ενοίκιο να το δώσουν στον ενεργειακό επιθεωρητή, για να τους εκδώσει ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα εξευτελίζει την αξία της περιουσίας τους».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κατώτατη αμοιβή που δικαιούται να ζητήσει ο επιθεωρητής, πάνω από την οποία μπορεί στην κυριολεξία να ζητήσει ό,τι θέλει. Θα έπρεπε να υπάρχει οροφή υπέρ του πολίτη και όχι κατώφλι υπέρ του τεχνικού. Αυτό είναι ένα δείγμα κοινωνικής στρέβλωσης σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η όποια κυβέρνηση, ποιους θέλει να προστατέψει. Αυτούς που θα πάρουν τα χρήματα ή αυτούς που θα τα δώσουν, που είναι ισόβιοι πελάτες αυτοί και τα παιδιά τους σε μια τάξη τεχνικών...
Πράγματι ο αγοραστής ενός κτιρίου δικαιούται να γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου. Αυτό που θεωρούμε ως απόλυτη υπερβολή, "ραπανάκια για την όρεξη", είναι αυτό να είναι υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα