Ο Σ. Βαλντέν στον ΑΘΗΝΑ984

Ο οικονομολόγος και επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών στο πανεπιστήμιο στις Βρυξέλλες, Σωτήρης Βαλντέν, μίλησε στις 10/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για την στήριξή του στην Δημοκρατική Αριστερά και για το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", μεταξύ άλλων, είπε:
* Για την στήριξή του στην Δημοκρατική Αριστερά:

«Νομίζω ότι χρειάζεται να στρατευθούμε, για να αντιμετωπίσουμε
την κρίση και να την βγάλουμε την χώρα, αλλά χρειάζεται πολιτική. Αυτή η πολιτική η σημερινή έχει δυσφημιστεί αλλά χρειάζεται. Δεύτερον, χρειάζεται μια Αριστερά δημοκρατική, ευρωπαϊκή και υπεύθυνη. Και νομίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά, το κόμμα, έχει προϋποθέσεις να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου προοδευτικού πόλου».

* Για το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή":

«Δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη. Βεβαίως και υπάρχει θέμα. Πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη και με μια πολιτική που λέμε "όχι" σε όλα, δεν συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στο να ανακάμψει η χώρα μέσα στο ευρώ. Τούτου λεχθέντος όμως, αυτά τα συνεχή διλήμματα που παίρνουν την μορφή τρομοκράτησης του κοινού, νομίζω ότι υπερβάλλονται και δημιουργούνται με ένα τρόπο, για να αποδεχθούμε την διέξοδο τη συγκεκριμένη που προτείνεται σήμερα από τους κύκλους τους κυρίαρχους στην Ευρώπη, αλλά και από την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά κόμματα ειδικότερα τα οποία μας φέραν σε αυτήν την κατάσταση και τώρα ζητούν, κατά την γνώμη μου με τρόπο προκλητικό, συνυπευθυνότητα στα χάλια που μας  φέραν αυτοί».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και ένα ζήτημα και νομιμοποίησης της κυβέρνησης με βάση αυτόν τον κυβερνητικό σχηματισμό για να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις... δημοκρατικής νομιμοποίησης;

Σ. Βαλντέν: «Τυπικά βεβαίως νόμιμα είναι αυτά. Υπάρχει πλειοψηφία στην Βουλή και τα λοιπά. Και πάλι όμως πιστεύω για αυτό εξάλλου και η Δημοκρατική Αριστερά κι εγώ προσωπικά, ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές γρήγορα εν πάση περιπτώσει, διότι η σημερινή πλειοψηφία στην Βουλή έχει εκλεγεί με άλλα συνθήματα, "λεφτά υπάρχουν". Ο  κ. Σαμαράς έλεγε "όχι" σε όλα και συνεπώς υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στο τι εκπροσωπεί η σημερινή πλειοψηφία στην Κοινοβούλιο και το τι γίνεται».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα