Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον διάλογο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και την συμμετοχή του ΠαΣοΚ:

«Αποφασίσαμε -με συντριπτική πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή-, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανασυγκρότηση συνολικά του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό που λέμε Κεντροαριστερά.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, διότι μπορεί να προσφέρει και στην παρούσα φάση, αλλά και στις προοπτικές της χώρας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σοβαρός, ενδιαφέρων και εποικοδομητικός διάλογος. Η συζήτηση στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, βάση ενός σχεδίου για το πώς μπορεί να γίνει αυτός ο διάλογος, δημιούργησε στα περισσότερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής την ανησυχία ότι θα μπορούσε να εκληφθεί αυτή η προσπάθεια -ουδείς υποστήριξε ότι έχει τέτοια πλευρά-, κατά την άποψη των περισσοτέρων μελών της εκτελεστικής επιτροπής, ως σκέψη ότι μπορεί να μην χρειάζονται τα υπάρχοντα κόμματα σήμερα, σε αυτό τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο».

Δημοσιογράφος: Ήταν και δική σας εκτίμηση αυτή;

Σπ. Λυκούδης: «Όχι. Επειδή όμως αυτό δεν το θέλουμε καθόλου, διότι άλλου τύπου συζήτηση επιθυμούμε να γίνει, ο φόβος και η ανησυχία ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία τέτοια εικόνα, έκανε τα περισσότερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής να θέλουν να μείνει το θέμα εκεί».

Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε;

Σπ. Λυκούδης: «Εμένα δεν ήταν αυτή η άποψή μου. Η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, διότι δεν φοβόμουν ότι θα δημιουργηθεί τέτοια εικόνα. Μπορεί να έχω άδικο. Μπορεί οι σύντροφοι μου στην εκτελεστική επιτροπή, οι περισσότεροι, να είχαν την άποψη -και να είναι σωστή-, ότι υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας αυτής της προσπάθειας. Οφείλουμε να δεχτούμε ότι οι περισσότεροι, τις περισσότερες φορές, έχουν περισσότερο δίκιο από τους λιγότερους».

Δημοσιογράφος: Η δική σας οπτική είναι ότι σε αυτό τον διάλογο για την διεύρυνση της Κεντροαριστεράς χωράει ή όχι το ΠαΣοΚ;

Σπ. Λυκούδης: «Το ΠαΣοΚ έχει πολλά να επιλύσει σε σχέση με το πώς πολιτεύτηκε. Το έχω πει, παρεξηγήθηκα, υπέστην και πολιτικού χαρακτήρα επιθέσεις, όταν είπα ότι πρέπει να ξανακοιτάξει τις πολιτικές του αξίες και να ξαναβρεί ορισμένα πράγματα, τα οποία έχει απολέσει. Θεωρώ ότι είναι μια καλόπιστη και καλοπροαίρετη κριτική στην οποία επιμένω. Παρά ταύτα όμως και τις ένοχες πολιτικές του παρελθόντος, το ΠαΣοΚ δεν παύει να είναι στο ευρύτερο δημοκρατικό στρατόπεδο με ιστορική διαδρομή σαράντα, πενήντα ετών. Αυτό είναι αντικειμενικό, δεν μπορεί να το κρύψει κανείς. Παρότι έχω σοβαρότατες ενστάσεις και για την προηγούμενη διαδρομή του ΠαΣοΚ και για την παρούσα φάση του , αν κοιτάξω τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, το ΠαΣοΚ δεν είναι έξω».

* Για την παραίτηση του Ν. Μπίστη από την θέση του υπεύθυνου διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Νομίζω ότι βιάστηκε και δημιούργησε διόγκωση στο θέμα, που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Βιάστηκε, του το είπα και πριν το κάνει. Σέβομαι όμως απολύτως τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, αλλά δημιούργησε μια εικόνα που αδικεί την πραγματικότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα