Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 8/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα:

«Η χώρα είναι σε δεινή κατάσταση. Διαπραγματεύεται σκληρά με την απέναντι πλευρά...».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η απέναντι πλευρά;

Σπ. Λυκούδης: «Οι δανειστές.
Η Τρόικα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τους οποίους περιμένουμε τη δανειοδοτική μας διευκόλυνση. Το "απέναντι" δεν το λέω με εχθρική έννοια. Εννοώ την πλευρά με την οποία διαπραγματευόμαστε. Η πιο ανελαστική πλευρά είναι η γερμανική πολιτική και η κα Μέρκελ. Ο ερχομός της στην Ελλάδα, με μία στοιχειώδη λογική προσέγγιση -δεν χρειάζεται πολιτική ανάλυση-, δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα "έρχομαι να σας πω τι ώρα θα χρεοκοπήσετε". Είναι προφανές. Πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου -δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό, αλλά λέω τι θα ήθελα-, χωρίς μεγάλα λόγια, με πάρα πολύ συγκρατημένη προσέγγιση, να αναμένει στοιχειωδώς μία θετική εξέλιξη. Προσπαθώ να μεταχειριστώ όσο πιο μετρημένες λέξεις γίνεται, γιατί ακούω μεγάλα λόγια, "έρχεται και θα συμφωνήσουμε" και μεγάλες κουβέντες "άνοιξε ο δρόμος" και παράλληλα, βέβαια, ακούω και το "έρχεται ο καταστροφέας, έρχεται ο μισητός εχθρός" κ.λπ. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μία πολύ σοβαρή, μετρημένη, ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση.
Η Δημοκρατική Αριστερά θα ήθελε, ενδεχομένως -αν και δεν είναι καθόλου πιθανόν να συμβεί σε μία τέτοια συνάντηση-, να ανάψει ένα πράσινο φως και από την πλευρά της κας Μέρκελ, για τους δύο βασικούς στόχους που συνοδεύουν τα άκρως επώδυνα μέτρα. Για την επιμήκυνση και την δόση των 31,5 δισ. ευρώ σε μία δόση εξ' ολοκλήρου. Θα ήταν πολύ σημαντικό, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε μία θετική τοποθέτηση της κας Μέρκελ».

* Για την Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Είπα ότι υπάρχουν μερικοί σύντροφοι, καλοπροαίρετοι, νέοι στο χώρο, οι οποίοι στις περιόδους της μακαριότητας του ΠαΣοΚ -που μοίραζε δανεικά και ήταν καλό-, ήταν υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, χωρίς κόστος και χωρίς φθορά. Όταν το ΠαΣοΚ κατρακύλησε, αναβαπτίστηκαν στη Δημοκρατική Αριστερά. Θέλω τώρα, με πολύ σεμνότητα, να αντιμετωπίσουν τα θέματα και να μην μοιράζουν πιστοποιητικά αριστεροσύνης. Αυτό είπα, επιμένω και είμαι σαφής σε αυτό».

* Για την πρόταση του Γ. Μιχελογιαννάκη για αποκλεισμό της γερμανικής πρεσβείας κατά την άφιξη της Α. Μέρκελ:

«Ως πολιτικός χώρος, αυτή την ώρα, θα επιθυμούσαμε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσει την άφιξη της κας Μέρκελ με τον πολιτικό ρεαλισμό που χρειάζεται. Είμαστε σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και έρχεται να μας επισκεφτεί ο σκληρότερος από τους διαπραγματευτές. Ο στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός επιβάλλει να είμαστε συγκρατημένοι απέναντι σε αυτή τη συνάντηση».

Και πρόσθεσε: «Τιμώ τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ως επιστήμονα και άνθρωπο του δημοκρατικού χώρου. Το ότι έχε
Keywords
Τυχαία Θέματα