Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 12/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές:

«Στοχεύουμε στην ενίσχυση, πρώτα από όλα, του μικρού καταστήματος, ώστε να έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα μεγάλα και να αντιμετωπίσει την κρίση. Να περιορίσουμε, δηλαδή, τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά. Να ενισχύσουμε τις θέσεις εργασίας, γιατί η αύξηση της λειτουργίας θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Έχουμε υπολογίσει,
με βάση μία μελέτη του ΟΟΣΑ, πόσες μπορεί να είναι αυτές ανά τομέα. Συνολικά μπορεί να προσεγγίσουν τις 30.000 θέσεις. Τρίτον, από τη διεύρυνση της λειτουργίας θα τονωθεί οπωσδήποτε η τουριστική κίνηση. Θα δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες να ψωνίζουν από τις τοπικές αγορές. Τέταρτον, θα δώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στα κέντρα των πόλεων, τα οποία -μπορεί να το δει κανείς και στην πόλη της Αθήνας-, τα σαββατοκύριακα κυρίως ερημώνουν. Και με δεδομένο ότι πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει, δεν υπάρχει ούτε επαρκής φωτισμός από τις ταμπέλες των καταστημάτων. Προφανώς, δεν μιλάμε για το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, αλλά στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι και με το παλιό θεσμικό πλαίσιο τα καταστήματα ήταν ανοιχτά το Σαββατοκύριακο. Εδώ λέμε να γίνει κάτι καλύτερο, να διευρυνθεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι λογικό το Μουσείο στην Πατησίων να θεωρείται ότι είναι εκτός τουριστικής περιοχής. Βλέπετε ότι η ζωή στην πόλη έχει αναπτυχθεί και σε άλλες γειτονιές, με άλλα χαρακτηριστικά τουριστικής ελκυστικότητας. Νομίζω ότι ο δήμαρχος έχει μια πιο σαφή εικόνα και θα δει το θέμα με λογική».

Δημοσιογράφος: Έχουμε τον ικανό μηχανισμό να εξασφαλίσουμε ποια καταστήματα λειτουργούν ή δεν λειτουργούν, εάν τηρούνται οι κανονισμοί για τους εργαζόμενους και για τη λειτουργία των καταστημάτων;

Θ. Σκορδάς: «Η λειτουργία κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων ή τομέων την Κυριακή δεν είναι κάτι καινούργιο. Η βιομηχανία εργάζεται 7 μέρες την εβδομάδα. Πάρα πολλές εμπορικές δραστηριότητες, όπως η εστίαση και η αναψυχή, τα θεάματα, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, είναι ανοιχτά. Άρα το σώμα επιθεωρητών εργασίας έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ελέγχους που πρέπει κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Δεν είναι δηλαδή η πολιτεία γυμνή από ελεγκτικά εργαλεία. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται και στην ευθύνη του καθενός να εφαρμόζει το νόμο».

Δημοσιογράφος: Τι ωράριο θα έχουν τα καταστήματα την Κυριακή και πώς θα καθορίζεται αυτό;

Θ. Σκορδάς: «Θα εκδοθεί απόφαση στη συνέχεια. Δεν προβλέπεται στο νόμο. Σίγουρα θα είναι μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας, γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε λαβή σε όλους εκείνους που λένε ότι γίνεται για να προσβληθεί το όποιο θρησκευτικό αίσθημα έχει ο κάθε πολίτης. Θα είναι περίπου από τις 10:30 - 11:00 το πρωί».

* Για τα πρατήρια και την αγορά καυσίμων:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορεί κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που κινούνται εκτός νομίμων συναλλαγών, για να ξέρουμε τι απώλεια φόρων υπάρχει. Σαν υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια. Ήδη τα μισά σχεδόν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση. Επεκτείνουμε το σύστημα και στις δεξαμενές των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης και γενικά των μεταπωλητών καυσίμων και στα διυλιστήρια. Οι ποινές γίνονται πολύ πιο αυστηρές και συγκεκριμένες, σαν ποσοστό επί του τζίρου που έχει κάθε κατάστημα. Εάν πιαστεί κάποιος να πουλά νοθευμένα καύσιμα, δεν του δίνουμε τη δυνατότητα στο ίδιο σημείο να ανοίξει εκ νέου πρατήριο, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε συγγενής του μέχρι 2ου βαθμού. Διότι είχαμε κι αυτό το φαινόμενο, να ανακαλούμε άδειες πρατηρίων και να εμφανίζονται ως πρατηριούχοι οι σύζυγοι ή τα παιδιά ή οι συγγενείς των παλαιών πρατηριούχων. Γενικά επιχειρούμε μία αυστηροποίηση του κυρωτικού συστήματος, ώστε να είναι ακόμα μεγαλύτερη η αποτροπή στην παραβατικότητα...».

Δημοσιογράφος: Το σύστημα ελέγχου πότε θα είναι πλήρως έτοιμο;

Θ. Σκορδάς: «Για τα πρατήρια, μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν δέσμια ημερομηνία με τους εγκαταστάτες, να έχουν προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που στο πρατήριό τους θα έχει εγκατασταθεί το σύστημα. Τους ενισχύουμε γι' αυτή την κίνηση. Τους επιδοτούμε περίπου κατά 50%, με ένα συνολικό κονδύλι 30 εκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσουν όλα τα πρατήρια να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήματα. Ανταποκρίνονται οι πρατηριούχοι μέχρι στιγμής και θέλω και δημόσια να τους ευχαριστήσω γι' αυτή τη βοήθεια. Νομίζω ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε στο τέλος πραγματικά να εκλείψουν όλες αυτές οι παθογένειες της αγοράς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα