Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 12/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους  Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη. Για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των Προμηθειών του Δημοσίου και τη λειτουργία της αγοράς, μεταξύ άλλων, είπε:  

* Για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των Προμηθειών του Δημοσίου:

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό ήδη. Έχουν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες, απλά πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, που σημαίνει ότι πριν
το τέλος του α' τριμήνου του 2013, πρέπει να λειτουργεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό, ένα σύστημα που θα βοηθάει στη φθηνότερη και στη διαφανέστερη λειτουργία όλου του συστήματος των δημόσιων προμηθειών».

Δημοσιογράφος: Πώς θα λειτουργεί δηλαδή αυτό το σύστημα;

Θ. Σκορδάς: «Προωθείται μία τυποποίηση, καταρχήν, των συμβάσεων και των προδιαγραφών σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των αγαθών, των υπηρεσιών και των δημοσίων έργων, στο σύνολο του Δημοσίου. Εκεί οφείλω να πω ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα οι αναθέτουσες Αρχές είναι περισσότερες από 2.500, ίσως και 3000. Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να κάνει ένα δημόσιο διαγωνισμό με κάποιο τρόπο κι αυτό δεν υπόκειται σε καμία διαδικασία κεντρικού προγραμματισμού και ελέγχου. Έχει συσταθεί η ανεξάρτητη Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων με επικεφαλής τον κ. Φλωρίδη, τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα. Αυτή η Αρχή στελεχώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, υπογράφηκαν δηλαδή οι μετατάξεις του προσωπικού που είχε επιλεγεί, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί και από εκεί και πέρα, ξεκινά η διαδικασία μέσα από την οποία οι διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα έχουν, πριν το τέλος του χρόνου, μία πιλοτική εφαρμογή, ώστε από την κατάθεση του αιτήματος ενός φορέα μέχρι τη διεξαγωγή του μειοδοτικού διαγωνισμού, την τιμολόγηση και την πληρωμή, αυτό να γίνεται με όρους απόλυτης διαφάνειας».

* Για τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν ετησίως από την εφαρμογή αυτού του συστήματος:

«Αυτό εξαρτάται από τον ετήσιο προγραμματισμό της κάθε Αρχής. Αυτή τη στιγμή, έχει περάσει μία διάταξη, η οποία λέει ότι εάν δεν υπάρχει η πίστωση και αν δεν έχει δεσμευτεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, δε θα ξεκινάει η διαδικασία του διαγωνισμού. Άρα, θα περιορίσουμε πολύ και το φαινόμενο του να γίνονται προμήθειες και να μην πληρώνονται ή να μην μπορούν να πληρωθούν, να έχουμε δηλαδή το φαινόμενο της καθυστέρησης των πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου προς τους προμηθευτές... Όσον αφορά την εξοικονόμηση κονδυλίων δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία. Η αίσθηση ωστόσο που έχω είναι ότι θα πρόκειται για οικονομίες μεγαλύτερες του 30%».

* Για την ακρίβεια στην αγορά:

«Αυτό το θέμα του επιπέδου των τιμών και της ακρίβειας, δεν είναι ένα θέμα που θα λήξει με το γύρισμα ενός διακόπτη, σε μία μέρα. Θέλω ειλικρινά να ζητήσω όχι πίστωση χρόνου, αλλά το χρόνο που χρειάζεται η διαδικασία αυτή της εποπτείας και της παρέμβασης για να φανεί το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι ορατά αποτελέσματα θα υπάρχουν πριν
Keywords
Τυχαία Θέματα