Ο Τύπος στον κόσμο

Οι εξελίξεις στην Κύπρο με τις τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης μετά το χθεσινό Eurogroup και η ανησυχία των αγορών και της Ευρωζώνης είναι το βασικό θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου. Παράλληλα, ο ξένος Τύπος δίνει έμφαση στην εκλογή «πρωθυπουργού» για τη συριακή αντιπολίτευση, στην περιοδεία Ομπάμα στη Μ. Ανατολή καθώς και στη σημερινή ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου.

Για Κύπρο: Η Κύπρος

αγωνίζεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης της οικονομίας της λένε οι Financial Times. Αναβλήθηκε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ η Ρωσία επικρίνει έντονα την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους FT, μία φόρμουλα η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται στη Λευκωσία με τη στήριξη της Κομισιόν. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση, φοβούμενος εντονότερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν, σε κάποια στιγμή των διανβουλεύσεων, την επιβολή έκτακτης εισφοράς μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι περίπου το 35% των καταθέσεων στην Κύπρο είναι κάτω απ' αυτό το όριο. Από την πλευρά της, η Wall Street Journal αναφέρει πως "Η Κύπρος προσπαθεί να αγοράσει χρόνο". Στους δρόμους κατέβηκαν χθες οι Κύπριοι με γραμμένα στις παλάμες των χεριών τους τα "Όχι" και με συνθήματα "κάτω τα χέρια από την Κύπρο" την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση αγωνιζόταν να τροποποιήσει μια συμφωνία που επηρεάζει τους καταθέτες, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν εν μέρει το βάρος της διάσωσης του νησιού. Η Κύπρος ανακοίνωσε πως οι τράπεζες της θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα, καθώς αναζητά περισσότερο χρόνο ώστε να τροποποιηθεί το κούρεμα για μικρές καταθέσεις και να αναστρέψει μια κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Παράλληλα, η WSJ αναφέρει πως σήμερα οι Ασιατικές αγορές κινούνται θετικά καθώς καταβάλλονται προσπάθειες χαλάρωσης των όρων της δανειακής σύμβασης.

Από την πλευρά τους, οι New York Times αναφέρουν πως "το τελευταίας στιγμής σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο δείχνει τις ανησυχίες της Ευρώπης". Παράλληλα, αναφέρει πως η Μόσχα εξοργίστηκε που έμεινε εκτός των συνομιλιών για τη διάσωση της Κύπρου.

Κύπρος κλείνει τις τράπεζες της υπό το φόβο της φυγής καταθέσεων και εν μέσω οργής για το πακέτο διάσωσης" λέει ο Guardian. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν έκτακτες συνομιλίες, ενώ η ψηφοφορία στη Βουλή αναβλήθηκε για ακόμα μια ημέρα.

Από την πλευρά της, η γαλλική Monde αναφέρει το "Eurogroup θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία για την Κύπρο", ενώ η Le Figaro επίσης αναφέρει πως το Eurogroup προσπαθεί να διορθώσει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου προκειμένου να κατευναστεί η οργή των Κυπρίων. Η ισπανική El Pais εκτιμά πως η Κύπρος θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσης, υπό τον φόβο κοινωνικής έκρηξης.

Η ιταλική Corriere de la Sera αναφέρει πως "Η κρίση στην Κύπρο προκαλεί αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Ε.Ε θέλει να προστατεύσει τους μικροκαταθέτες".

Σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, "To Eurogroup επιτρέπει την προστασία των μικροκαταθετών". Θα υπάρξουν εγγυήσεις για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Suddeutsche Zeitung που αναφέρει πως το Eurogroup θέλει να προστατεύσει τους μικροκαταθέτες. Οι τελικές αποφάσεις πλέον παιρνούν στην Λευκωσία, λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε οικονομολόγους η συμμετοχή των καταθετών στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και αυτό γιατί όπως εκτιμούν θα φοβίσει τους επενδυτές γενικά στην Ευρωζώνη. Όπως αναφέρουν, μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα μεγαλύτερη τραπεζική κρίση, που θα τελειώσει μόνο με μεγάλη παρέμβαση της ΕΚΤ.

Για ένα προβληματικό επιχειρηματικό μοντέλο κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, που όπως λέει η δύναμη του ήταν υπερβολική σε σύγκριση με την οικονομική ισχύ της ίδιας της χώρας. Όποια και εάν είναι η απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου, ένα είναι βέβαιο πως η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στο νησί είναι πια παρελθόν.

Για Πάπα: Δεκάδες χιλιάδες πιστών αλλά και μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών συρρέουν από χθες στη Ρώμη για τη σημερινή τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου. Στην τελετή θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια παρουσία που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης «ιστορική» καθώς δεν είχε συμβεί ποτέ από το σχίσμα του 11ου αιώνα και μετά.

Στη Ρώμη οι ηγέτες από όλο τον κόσμο για την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου λέει η Stampa. Θα παραστούν 132 ξένες αντιπροσωπείες. Η Corriere de la Sera αναφέρει πως οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παρευρεθούν στην τελετή ενθρόνισης. Κάνει επίσης αναφορά στην παρουσία του προέδρου Μουγκάμπε, του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε, όπως λέει χαρακτηριστικά. Η γαλλική Le Figaro έχει το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης, όπου στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα τουλάχιστον 300,000 ξένοι ηγέτες θα παρακολουθήσουν στη Βασιλική του Αγ. Πέτρου την ενθρόνιση του 266ου Πάπα.

Την ίδια ώρα, η Washington Post αναφέρει πως στην Αργεντινή, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν συνήθως σιωπηλός για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερωμένους.

Για Συρία: Ο συνασπισμός των κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης επέλεξε τον επικεφαλής της δικής της μεταβατικής κυβέρνησης σε συνεδρίαση στην Κωνσταντινούπολη, την στιγμή που επί συριακού εδάφους οι μάχες συνεχίζονται. Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων εξέλεξαν ως πρωθυπουργό τον κεντρώο Γκασάν Χίτο, αμερικανοτραφή Σύρο και στέλεχος εταιρείας πληροφορικής, με 35 ψήφους υπέρ σε σύνολο περίπου 50, που καλείται τώρα να «ανταγωνιστεί» την κυβέρνηση Άσαντ στις περιοχές που η κρατική παρουσία περιορίζεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακαταλήψης εδαφών.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, "Εξελέγη αμερικανός υπήκοος ως ο πρωθυπουργός της συριακής αντιπολίτευσης". Πρόκειται για τον 50χρονο Γκασάν Χίτο, που ζούσε έως πολύ πρόσφατα στο Τέξας. Από την πλευρά του και ο Guardian αναφέρει πως πρόκειται για έναν σχεδόν άγνωστο κάτοικο ΗΠΑ που θα ανταγωνιστεί τον Άσαντ.

Για Ομπάμα: Στην Ιερουσαλήμ θα βρεθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ενώ ακολουθούν η Ραμάλα και το Αμάν. Στόχος της περιοδείας Ομπάμα είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις τοπικές κυβερνήσεις, αφήνοντας στην άκρη όμως ακανθώδη ζητήματα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του, οι Αμερικανο- Ισραηλινές σχέσεις βάδιζαν πάντα σε τεντωμένο σχοινί για τον λόγο αυτό η Washington Post αναρωτιέται εάν μπορεί ο πρόεδρος Ομπάμα να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ. Βασικός στόχος του αμερικανού προέδρου είναι να πείσει τη νέα Ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η Ιορδανία είναι σίγουρο πως θα πιέσει τον Ομπάμα να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, εκτακτη εισφορα, new york, el pais, die welt, κυπρος, times, ψηφοφορία, βουλη, ρωσία, ΕΚΤ, επηρεάζει, τραπεζες, κουρεμα, wsj, york, guardian, υπουργοι, monde, figaro, συμμετοχή, νέα, ισχύ, washington, ηπα, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, Τελετή Έναρξης, ομπαμα, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, μια ημερα, ρωσία, αργεντινη, ζιμπαμπουε, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, ιορδανια, ισραηλ, ιταλικα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, νησι, προγραμμα, ρωμη, σημερινη, ωρα, el pais, guardian, times, wsj, αλεξανδρα, ασαντ, δευτερα, δυναμη, δειχνει, δωσει, ευρω, εν μερει, επηρεάζει, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, λευκωσια, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μοσχα, παντα, πρωι, σιγουρο, συμμετοχή, συρια, συνθηματα, συρο, σχεδιο, σχισμα, τεξας, υπηκοος, ισχύ, φορμουλα, ψηφοφορία, αγνωστο, αγορες, die welt, εμφαση, figaro, financial times, ηγετες, η εφημεριδα, ξενος, monde, new york times, new york, οργη, washington, πακετο, πηγες, θετικα, χερια, york
Τυχαία Θέματα