Ο Τύπος στον Κόσμο

Η διάρκεια ενός μήνα στους περιορισμούς των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, που επίσης επικεντρώνεται στην αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Μπερσάνι στην Ιταλία, αλλά και στη χθεσινή συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ με την οποία επανέφερε το θέμα του φόρου 75% στους μεγαλοκαταθέτες. Επίσης, μεγάλο θέμα είναι η διαταγή του ηγέτη της Β. Κορέας για πλήγμα κατά αμερικανικών βάσεων.


Για την

Κύπρο

Θυμωμένοι Κύπριοι αποσύρουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις αναφέρουν οι Financial Times. Οι τράπεζες άνοιξαν με αυστηρούς περιορισμούς στις καταθέσεις, που θα διαρκέσουν ένα μήνα. Οι τράπεζες άνοιξαν, αναζητώνται ευθύνες λέει η Wall Street Journal που δίνει έμφαση στην ανακοίνωση του προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση διερευνητικής επιτροπής για τις ευθύνες της κρίσης στην Κύπρο. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τράπεζες θα διαρκέσουν ένα μήνα λέει και ο Guardian. Στο βασικό του άρθρο "Μαθήματα από μια μικρή καταστροφή" η βρετανική εφημερίδα δίνει έμφαση στην χωρίς προηγούμενο κίνηση περιορισμού των αναλήψεων από τις τράπεζες και στον έλεγχο των καταθέσεων. Σε μια ευρωζώνη που δημιουργήθηκε για την ελεύθερη διακίνηση χρημάτων αυτό είναι ένα νέο εκπλητικό φαινόμενο. Όπως λέει χαρακτηριστικά "ένα ευρώ στην Κύπρο κοστίζει αυτή τη στιγμή πολύ λιγότερα από ένα ευρώ στο Βέλγιο". Αυτοί οι περιορισμοί θα έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν για τον έλεγχο ξένων επενδύσεων... Σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί - σημειώνει ο Guardian - αν αυτό το μέτρο ίσχυε αν οι τράπεζες σε ένα μέρος της Μ. Βρετανίας στο Μιντλεσμπόροου είχαν τους ίδιους περιορισμούς. Θα έκλειναν, ενώ θα έχανε την αξιοπιστία του το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. (...) Το βασικό συμπέρασμα είναι πως δυστυχώς η Ευρωζώνη παραμένει πιστή στα μέτρα σκληρής λιτότητας, παρά το γεγονός ότι στην ουσία αυτά δεν φέρνουν αποτελέσματα. "Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά" είπε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πριν από ένα μήνα... αυτό θα μπορούσε να ισχύει και γενικά για την Ευρωζώνη...Στην Κύπρο, τώρα αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο της διάσωσης λένε οι New York Times, που επίσης σημειώνουν ότι αυξάνεται διαρκώς ο θυμός στην Κύπρο.


Για την Ιταλία

Την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατέθεσε χθες στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Μπερσάνι: "Οι διαβουλεύσεις μου δεν έφεραν αποτέλεσμα" λέει η Corriere de la Sera. Πλέον, τις διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να διερευνηθεί αν υφίσταται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης η οποία να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα τις αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ναπολιτάνο. Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα επικεντρώνεται στην παράδοξη πρόταση Γκρίλο: η Βουλή είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την αποστολή της ακόμη και αν δεν έχει συγκροτηθεί πρώτα νέα κυβέρνηση. Ο Μπερσάνι απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση λέει ο Guardian, αλλά και η Wall Street Journal που παράλληλα σημειώνουν την ανησυχία των αγορών για το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία. Το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 354 μονάδες, ενώ κατακόρυφη πτώση σημείωσε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου.


Για τον Ολάντ

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πτώσης της δημοτικότητας του και της αποτυχίας να πιάσει τους οικονομικούς στόχους του 2013 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε υπεράσπιση του ως τώρα έργου του εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι η μάλλον μέτρια κατάσταση για την χώρα θα βελτιωθεί σύντομα Ο Ολάντ λέει πως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο του 75% αναφέρουν οι Financial Times. Αλλαγή στάσης του Γάλλου προέδρου προκειμένου να επιμείνει σε μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Για το ίδιο θέμα και ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να επιβάλει τον φόρο 75% σε επιχειρήσεις για ποσά άνω του 1εκ ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε έναν τρόπο να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους: με το να κάνει τις επιχειρήσεις τους να πληρώσουν. Η κυβέρνηση σχεδιάζει φορολογώντας κατά 75% το ποσό των αποδοχών των στελεχών που αμείβονται με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ· το ποσό θα πληρώνεται από την εταιρεία. «Οι υψηλόμισθοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτήν την προσπάθεια για δύο χρόνια;», αναρωτήθηκε. Την ίδια ώρα, δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε περιορισμό δαπανών, τις οποίες έχουν επιβάλλει Ελλάδα και Ισπανία καθώς όπως εκτιμά η λιτότητα θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους για το 2013. "Δεν είμαι πια ένας σοσιαλιστής πρόεδρος, είμαι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων" είπε ο Ολάντ σύμφωνα με τη Figaro. Ο Γάλλος πρόεδρος σε μία αναφορά του με ευρύτερο ενδιαφέρον υπενθύμισε ότι τα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να είναι σφιχτά αλλά όχι σε πνεύμα λιτότητας, γιατί διαφορετικά «θα καταδικάσουν την Ευρώπη σε μία κοινωνική έκρηξη και στην ύφεση».


Στην Ισπανία

Ο Ραχόϊ θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να δεχθεί μια ευελιξία για το έλλειμμα έως 6% για φέτος σύμφωνα με την El Pais. Μάλιστα, όπως αναφέρει εάν η κυβέρνηση πετύχει ένα περιθώριο από 5,5% το έλλειμμα φέτος να είναι 6% θα αποτελέσει πολιτική επιτυχία με προφανείς σημαντικές συνέπειες κυρίως για την οικονομία, που είναι ήδη σε ύφεση, καθώς θα δοθεί μια "ανάσα".


Για τη B. Κορέα

Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο στην Κορεατική χερσόνησο μετά τη διαταγή του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προς τις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, όπως αναφέρει η Wall Street Journal καθώς και τα δίκτυα BBC και Deutsche Welle. Με αφορμή την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Στέλθ πάνω από την Πιονγκγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε την εντολή κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας συνεδρίασης που είχε με αξιωματούχους του στρατού και «έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές».


Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τους New York Times το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα φρενάρουν τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την πρώτη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τη συνολική αισιοδοξία από την πλευρά των ακτιβιστών για τον έλεγχο των όπλων, οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, διεκόπησαν , με την ευθύνη για την υπογραφή συνθήκης να μεταφέρεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.


"Για μια νύχτα τουλάχιστον το ποδόσφαιρο ένωσε Ιρακινούς και Σύριους" αναφέρουν οι New York Times. Οι Ιρακινοί ζητωκραύγασαν όχι μόνο υπέρ της ομάδας τους, αλλά και υπέρ της Συρίας. Πάντως, κάποιοι είπαν πως τα συνθήματα υπέρ της Συρίας ήταν ένα δείγμα φιλοξενίας και όχι μια πολιτική κίνηση υπέρ της κυβέρνησης Άσαντ. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι Σιίτες του Ιράκ είναι στην πλειοψηφία τους κατά των Σύρων ανταρτών, που είναι Σουνίτες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, el pais, deutsche welle, τραπεζες, κυπρος, times, guardian, york, υφίσταται, βουλη, νέα, σπρεντ, εταιρεία, ελλαδα, figaro, βομβα mall, βρυξέλλες, ηπα, κορεα, bbc, οηε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, νίκος αναστασιάδης, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα, το θεμα, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, ισπανια, ιταλια, κυπρου, οηε, οικονομια, υφεση, ωρα, bbc, el pais, guardian, times, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ασαντ, αφορμη, βορεια, βορεια κορεα, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, δειγμα, δικτυα, ευρω, ειπαν, ειπε, εκρηξη, εβδομαδα, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφίσταται, θυμος, κυβερνηση, κινηση, νυχτα, ουσια, ποδοσφαιρο, πιστη, υπογραφη, πτηση, συντομα, συρια, σπρεντ, συνθηματα, deutsche welle, εμφαση, figaro, financial times, χωρα, new york times, new york, θεματα, θερμομετρο, york
Τυχαία Θέματα