Ο Τύπος στον κόσμο

Η οριακή νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας για την ανάδειξη του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες καθώς και η απόρριψη της πρότασης των ΗΠΑ για απευθείας συνομιλίες από την Πιονγιάνγκ είναι τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Μαδούρο:

"Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές

στη Βενεζουέλα" λέει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Guardian. O διάδοχος που ήθελε ο Ούγκο Τσάβες κέρδισε τις εκλογές έναντι του Ενρίκε Καπρίλες, συμπληρώνει. Ο Μαδούρο πέτυχε οριακή νίκη έναντι του αντιπάλου του. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η κυριότερη πρόκληση για τον νέο πρόεδρο θα είναι να διατηρήσει την ενότητα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει τον υψηλότατο πληθωρισμό και την υψηλή εγκληματικότητα. Παράλληλα, δεν περνάει απαρατήρητο από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το γεγονός της οριακής νίκης του Μαδούρο. Αυτή οφείλεται κυρίως στους φρενήρεις ρυθμούς που υιοθέτησε τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής του εκστρατείας, ο αντίπαλος του Μαδούρο, Καπρίλες καθώς και στην έλλειψη επικοινωνιακού χαρίσματος από τον Μαδούρο, που συχνά έκανε λεκτικές γκάφες και περίεργα σχόλια του τύπου "με επισκέφθηκε η ψυχή του Τσάβες με τη μορφή πουλιού".

"Ο κληρονόμος του Τσάβες κερδίζει με οριακή νίκη" λέει και η Washington Post. O άνθρωπος που αυτοαποκαλείται "γιος του Τσάβες", ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βενεζουέλας κέρδισε οριακά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, ο Μαδούρο συγκεντρώνει 50,7% ενώ ο αντίπαλος του 49,1%. Στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας σχεδόν ενός μήνα όπου κυριάρχησαν οι απειλές, ο Μαδούρο δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του. Η νίκη αυτή δίνει στον Μαδούρο 6 χρόνια θητείας.

"Οπροστατευόμενος του Ούγκο Τσάβες κέρδισε τις εκλογές στη Βενεζουέλα"αναφέρουν οι New York Times. Tην ίδια ώρα, η ηλεκτρονική έκδοση της El Pais αναφέρει πως "Ο Καπρίλες δεν αναγνωρίζει την οριακή νίκη του Μαδούρο". Η εκλογική διαφορά είναι μόνο 300,000 ψήφοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπάλου του Μαδούρο, Ενρίκε Καπρίλες "Η κυβέρνηση ηττήθηκε, αυτοί είναι οι χαμένοι". Λέει επίσης πως θέλει να περιμένει την επανεξέταση των ψήφων, μια προς μία. Σε ένα από τα βασικά της άρθρα, η El Pais αναφέρεται στην "Βίβλο του Τσάβες" όπως σημειώνει "Ο Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα θα είναι η δογματική κωδικοποίηση της πολιτικής θρησκείας του Τσάβες". Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το δόγμα Τσάβες δεν έχει καταγραφεί σε κανένα κείμενο, πρόκειται όμως για αντιστάθμισμα της Μπολιβαριανής πρότασης που θα περιλαμβάνει παλιές ιδέες διανθισμένες με μια ισχυρή ταυτότητα, που θα αναφέρεται στη μεγάλη πατρίδα, στον αντι-ιμπεριαλισμό εναντίον των ΗΠΑ, στο πατερναλιστικό κράτος, στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών ζωής για τις κατώτερες τάξεις και στη μεσσιανική ηγεσία.

Για Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ προσέφεραν απευθείας συνομιλίες με τη Β. Κορέα αναφέρει η Wall Street Journal. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε ειλικρινείς και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καλώντας τη Βόρεια Κορέα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.Ο κ. Κέρι πάντως επαναλαμβάνοντας την αμερικανική «προσφορά» για διάλογο προς την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει «να κάνει σημαντικά βήματα για να δείξει ότι αφενός τιμά τις δεσμεύσεις της και αφετέρου ότι συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες».

Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, "H Β. Κορέα απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες". Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ λέει πως δεν θα μετάσχει σε συνομιλίες, έως ότου η Νότια Κορέα τη συγκρουσιακή της στάση. Με ανακοίνωση του, το υπουργείο για την "Ειρηνική Επανένωση" δήλωσε πως αυτό αποτελεί μια πρώτη προϋπόθεση και πως θα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πολλοί φοβούνται πως σήμερα η Πιόνγιανγκ που τιμά τη γέννηση του «αιώνιου ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ, του πατέρα του σημερινού ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως προχωρήσει σε κάποια προκλητική ενέργεια. Κατά τις ημέρες εθνικών επετείων η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να κάνει επίδειξη δυνάμεων και για αυτό παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει εκτόξευση πυραύλου αυτό το χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Washington Post "Μετά το χτύπημα το 2010, η Νότια Κορέα δείχνει πρόθυμη να αντεπιτεθεί εναντίον της Β. Κορέας". Το 2010 η Β. Κορέα είχε βομβαρδίσει νοτικορεατικό νησί όπου είχαν σκοτωθεί δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ενώ είχε βυθίσει ένα νοτικορεατικό υποβρύχιο. Σύμφωνα με αναλυτές, η Νότια Κορέα έχει γενικά σκληρύνει τη στάση της και δημιουργεί νέα δεδομένα εν μέσω των απειλών της Β. Κορέας. Η προοπτική μιας αντεπίθεσης της Νοτίου Κορέας εξηγεί έως ένα βαθμό και το λόγο που δεν έχει προχωρήσει στην πράξη σε καμία από τις απειλές της η Β. Κορέα. Επίσης, σημαίνει πως εάν ο Βορράς επιτεθεί τότε θα κλιμακωθεί πιο εύκολα η σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, οι New York Times αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ που γύρισε το BBC χρησιμοποιώντας "φοιτητές ως ασπίδες". "Οι τακτικές του BBC στην κάλυψη της Β. Κορέας είναι λανθασμένες" λέει η αμερικανική εφημερίδα. Το London School of Economics, ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ασκεί σκληρή κριτική στο BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρειο Κορέα για τη μυστική κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι φοιτητές που συμμετείχαν με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή τους εν αγνοία τους, όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο. Από την πλευρά του, το BBC αρνείται, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του πύλη, την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα μετάδοση του ντοκιμαντέρ, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τους φοιτητές ως «ανθρώπινες ασπίδες» για την κινηματογράφηση.

"Κόκκινη κάρτα από το ΔΝΤ στην Ευρώπη" λέει η El Pais. To ΔΝΤ αναμένεται σήμερα να δημοσιεύσει την έκθεση του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και τη δημοσιονομική κατάσταση που τοποθετεί για ακόμα μια φορά την Ευρωζώνη στο επίκεντρο της κρίσης καθώς υπάρχει συρρίκνωση της οικονομίας των 17 κρατών - μελών κατά 0,2%, ενώ παράλληλα υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί από συγκεκριμένες χώρες δεν δημιουργούν ευνοϊκούς οιωνούς για τους προσεχείς μήνες.

Στην Ιταλία: Όντως εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προτείνει είτε άμεσα σχηματισμό κυβέρνησης, είτε νέες εκλογές μετά την απόρριψη της πρότασης του από τον επικεφαλής της κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα, ο 38χρονος δήμαρχος Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι αμφισβητεί εκ νέου τον Μπερσάνι λέγοντας πως "αναζητά τις προσβολές εναντίον των εσωκομματικών του αντιπάλων" όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. "Θα μου άρεσε να προκαλεί μόνο τον Μπερλουσκόνι".

Στην Κίνα: Οι γκέι αναζητούν απελπισμένα μια ή έναν σύζυγο λέει ο Guardian. Σχεδόν το 80% των ομοφυλόφιλων στην Κίνα παντρεύονται άτομα του άλλου φύλου, προκειμένου να ευχαριστήσουν την οικογένεια τους και να κρατήσουν τις δουλειές τους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, ούγκο τσάβες, new york, el pais, έως ότου, εκλογες, τσαβες, ηπα, ηλεκτρονική, guardian, οφείλεται, washington, york, times, κορεα, προσφορες, νέα, σημαίνει, bbc, london, school, ΔΝΤ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, γκει, χωρες, ηλεκτρονική, βημα, εγκληματικοτητα, ηγεσια, ηπα, ιταλια, κινα, νησι, ντοκιμαντερ, περιεργα, πυλη, σοσιαλισμος, ωρα, bbc, el pais, guardian, times, αγνοια, αρθρα, αλεξανδρα, ανθρωπος, βορεια, βορεια κορεα, γεγονος, γινει, γηπεδο, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δογμα, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, ενεργεια, ενρικε, εφημεριδα, έως ότου, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κειμενο, λογο, μηνες, μορφη, νικη, οικογενεια, οφείλεται, ψυχη, συζυγο, σχολια, ταυτοτητα, υψηλη, φορα, βηματα, δουλειες, ειλικρινεις, γκαφες, υπουργειο, κληρονομος, london, μια φορα, new york times, new york, washington, ουγκο, school, σημαίνει, ταξιδι, θεματα, york
Τυχαία Θέματα