Ο Τύπος στον κόσμο

Η άρνηση της Μέρκελ να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές για περιορισμό της λιτότητας αλλά και μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής και ενώ η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ στην Ευρωζώνη είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.

Για Μέρκελ: "Η ομιλία Μέρκελ εντείνει τον διχασμό

της Ευρώπης" λένε οι Financial Times. Η γερμανίδα ηγέτης αρνείται την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μιλώντας στη Δρέσδη η κ. Μέρκελ είπε πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια εάν κοιτούσε μόνο τη Γερμανία, αλλά είναι σε δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής απόκλισης στην ευρωζώνη.«Η ΕΚΤ είναι σε δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει τα επιτόκια τώρα (ελαφρώς)., αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμη περισσότερα για περισσότερη ρευστότητα». Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε προς το παρόν ένα πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανησυχεί ότι ένα τέτοιο σχήμα θα αφήσει τους φορολογούμενους να πληρώνουν τον λογαριασμό για λάθη που γίνονται από τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, επαναδιατύπωσε ότι η θέση της κεντροδεξιά της κυβέρνησης είναι ότι οι μελλοντικοί μέτοχοι τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να υποστούν ζημιά στην περίπτωση που οι οργανισμοί τους λάβουν κεφάλαια διάσωσης από την ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Wall Street Journal αναφέρει πως "Η Μέρκελ μπήκε στη συζήτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ" - Τα σχόλια της Καγκελάριου για τις διαφορετικές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης αντανακλούν την γερμανική ανησυχία για τις πολιτικές της ΕΚΤ. Πάντως, επρόκειτο για μια σπάνια παρέμβαση, καθώς οι γερμανοί αξιωματούχοι δεν είχαν εμπλακεί έως και σήμερα σε συζητήσεις γύρω από την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Για ανεργία - Ισπανία: Την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα (WSJ) αναφέρει πως "Η ανεργία γίνεται το χειρότερο πρόβλημα της Ευρώπης". Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι δείκτες ανεργίας σε Ισπανία και Γαλλία πιέζοντας περισσότερο για μια πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. "Στα 6 εκ οι άνεργοι λέει η El Pais" που παράλληλα επικεντρώνεται στα χθεσινά επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον 15 συνελήφθησαν ενώ 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων μετά το τέλος διαδήλωσης έξω από το Κοινοβούλιο, την οποία διοργάνωσε ομάδα που καλεί τους Ισπανούς σε «λαϊκή εξέγερση» και προτείνει την κατάληψη των δρόμων γύρω από το κοινοβούλιο μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται και σήμερα την ώρα που ο πρωθυπουργός Ραχόϊ θα ανακοινώνει νέα μέτρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η WSJ "η Ισπανία θα αποφύγει νέες περικοπές". Όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από 16 μήνες, ο Ισπανός πρωθυπουργός προσπάθησε να μειώσει το έλλειμμα μιας από τις πιο ασθενείς οικονομίες της Ευρώπης με περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων. Σήμερα και υπό την πίεση των δραματικών στοιχείων για την ανεργία και τη συρρίκνωση της οικονομίας στο 1,5% φέτος, ο Ραχόϊ στρέφεται σε μέτρα ανάπτυξης. "Σήμερα οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για περικοπή δαπανών και μέτρα ανάπτυξης" λέει η ισπανική ABC. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο ευελπιστεί να υλοποιηθεί έως το 2015, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ε.E ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αλλάξει η πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών. Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.

Στην Τουρκία: "Οι κούρδοι μαχητές θα αρχίσουν να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος στις 8 Μαΐου λέει το PKK" αναφέρει η Hurriyet daily news. Ωστόσο, ο Μουράτ Καράγιλαν, μία από τις ηγετικές μορφές του PKK προειδοποίησε ότι θα διακοπεί αμέσως αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στους κούρδους, οι οποίοι και θα ανταποδώσουν τα πυρά. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, Τaha Ozhan "τώρα είμαστε μπροστά σε τρεις φάσεις ενός οδικού χάρτη: Το PKK αποχωρεί από την Τουρκία, κάποιες νομοθετικές αλλαγές θα γίνουν, και το PKK θα αφοπλιστεί πλήρως. Όπως επισημαίνει: "η δημόσια ανακοίνωση του PKK πως αποχωρεί ανοίγει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τους Κούρδους. Από την πλευρά της, η Τουρκία εάν αφοπλιστεί πλήρως το PKK θα πρέπει να προχωρήσει στα απαιτούμενα δημοκρατικά βήματα και θα είναι πλέον υποχρεωμένη να το κάνει. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει στη χώρα να απαλλαγεί μια και έξω από - τις de facto και de jure - αντιδημοκρατικές πολιτικές που έχουν παγιδεύσει την Τουρκία και τη χαρακτηρίζουν έως σήμερα ως ένα "σύγχρονο κράτος φυλών". Αυτή η διαδικασία δεν θα αφοπλίσει μόνο το PKK, αλλά και την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο. Το AKP καλείται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο μπροστά σε μια ειρηνευτική λύση και να αρπάξει αυτή την ευκαιρία ώστε να ισχυροποιήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Μεγάλο θέμα στον Τύπο της Σερβίας είναι και η συγγνώμη Νίκολιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. "Ο Σέρβος πρόεδρος απολογείται για τα εγκλήματα στη Βοσνία" λένε οι Serbia Times.Δημόσια συγγνώμη για το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα ζήτησε σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Βοσνίας ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο ότι υπάρχουν στοιχεία πως επρόκειτο για γενοκτονία... ο Νίκολιτς είπε "ζητώ γονατιστός συγγνώμη" δύο φορές. Η συγγνώμη Νίκολιτς ακολουθεί τη συμφωνία ορόσημο μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, βήμα-κλειδί για να ανοίξουν οι πύλες της EE στο Βελιγράδι, σημειώνουν αναλυτές.

Σήμερα είναι η 25η επέτειος του πυρηνικού ατύχημα του Τσερνόμπιλ υπενθυμίζει το δίκτυο Deutsche Welle. Το ραδιενεργό σύννεφο είχε εξαπλωθεί στη Σοβιετική Ένωση, ενώ ραδιενεργά στοιχεία βρέθηκαν στο έδαφος της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας και σε πολλές άλλες χώρες. Ήταν το χειρότερο πυρηνικό που είχε ποτέ βιώσει ο κόσμος. Ένα άλλο ατύχημα, δύο χρόνια πριν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, έσπρωξε τη Γερμανία να αποφασίσει το τέλος της πυρηνικής ενέργειας έως το 2022. Ωστόσο, την ίδια ώρα, Βρετανία και Σλοβακία επενδύουν στη δημιουργία νέων αντιδραστήρων.

Στις ΗΠΑ: Παρουσία και των 5 εν ζωή Αμερικανών προέδρων έγιναν χθες τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Τζορτζ Μπους του νεότερου στο Ντάλας. Ωστόσο, οι αμερικανικές εφημερίδες δεν αφήνουν περιθώρια συγχώρεσης... "Το ρεκόρ του Μπους γίνεται ολοένα και χειρότερο" διαφαίνεται με άρθρο της η Washington Post. Ο Μπους ανήγαγε τον βασανισμό σε πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό το μήνα, βγήκε έκθεση από δικομματική επιτροπή 576 σελίδων που αναφέρει πως την περίοδο Μπους "οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν όσο ποτέ άλλοτε την πρακτική του βασανισμού". Η επιλογή του πολέμου στο Ιράκ ήταν στρατηγικό λάθος. Ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ. 5.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους και αναρίθμητοι Ιρακινοί για μια απειλή που δεν ήταν αληθινή. Και είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Μπους δεν είχε προβλέψει πώς η Ιρακινή εμπειρία θα περιόριζε τους αμερικανούς προέδρους από τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων. Στη Συρία, για παράδειγμα. Δεν πιστεύω πως πρέπει να εμπλακούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ στη Συρία, λέει ο αρθρογράφος, αλλά βάζω τον εαυτό μου στη θέση του Ομπάμα, που πλέον δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα παρέμβασης λόγω της εμπειρίας του Ιράκ. Ο Μπους, επίσης, δεν "πλήρωσε" τα λάθη του για τους πολέμους. Επιπλέον, η πολιτική του δημιούργησε διχασμό στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που οδήγησε στη δημιουργία του Tea party... Ευχαριστούμε γι' αυτό. Το μόνο καλό που έκανε ο Μπους ήταν ότι βοήθησε τους ασθενείς με AIDS στην Αφρική να κάνουν θεραπεία με αντιρετροιούς. Αυτό έσωσε εκατομμύρια ζωές... αλλά η ζυγαριά γέρνει πιο πολύ... στην "κακή κληρονομιά" του.

Και... Amazon v The Amazon: Νομική διαμάχη για το όνομα της εταιρείας του Διαδικτύου λέει ο Guardian... Όταν ακούτε τη λέξη "Amazon" τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου, το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου ή μεγαλύτερη online εταιρεία; Και ποιο θεωρείτε ποιο σημαντικό αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ, έκανε αίτηση για να κατοχυρώσει το brand name στα domain names του διαδικτύου, δηλαδή να μην είναι πλέον .com, αλλά .amazon προκαλώντας τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και του Περού που εκτιμούν πως μια ιδιωτική εταιρεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί κατ' αυτό τον τρόπο το όνομα μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής που βρίσκεται στα εδάφη τους. Πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει ανάλογες δικαστικές διαμάχες και με την Αργεντινή για μια εταιρεία ρούχων με την επωνυμία "patagonia" και της Κίνας με ένα ξενοδοχείο για την περιοχή "shangrila".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, el pais, daily news, deutsche welle, μερκελ, ΕΚΤ, times, τραπεζες, wsj, γαλλια, διαδηλωσεις, νέα, abc, καλοκαιρι, επιδοματα, μαΐου, pkk, hurriyet, news, akp, λύση, σρεμπρένιτσα, serbia, σλοβακία, ηπα, washington, party, aids, amazon, guardian, online, εταιρεία, domain, names, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, σλοβακία, χωρες, αιτηση, αργεντινη, αφρικη, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εδρα, ηγετης, ηπα, θεμα, ιρακ, ισπανια, νεα μετρα, οικονομια, οροσημο, πιεση, σρεμπρένιτσα, τηλεοραση, τσερνομπιλ, ωρα, abc, aids, amazon, guardian, hurriyet, news, pkk, times, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, ανεργια, ατυχημα, βελιγραδι, βρισκεται, γινεται, γινονται, δασος, δυνατοτητα, δημοσιο, δοθει, δρεσδη, δικτυο, εγκληματα, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, εκθεση, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, εφημεριδα, ζυγαρια, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαθος, λύση, μαΐου, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, νομικη, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, πιο πολυ, πυλες, ρεκορ, σιατλ, συζητηση, συρια, σοβιετικη ενωση, σχεδιο, σχολια, τουρκια, φουκουσιμα, akp, βηματα, deutsche welle, domain, ενωση, επεισοδια, financial times, daily news, χωρα, μπροστα, names, washington, πακετο, party, serbia, online, θεματα
Τυχαία Θέματα