Ο Τύπος στον Κόσμο

Το διχασμό στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία επιβεβαίωσε το τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της G-20 που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας αναφέρει ο διεθνής Τύπος στο βασικό του θέμα για σήμερα.Για τη Συρία

"Διχασμένοι οι ηγέτες της G20 για το θέμα της Συρίας" αναφέρουν οι Financial Times (FT). Aπό τη πλευρά του, ο Guardian σημειώνει πως "η Ρωσία

και η Δύση συγκρούονται γύρω από τις νέες αποδείξεις της Βρετανίας για τη χρήση χημικών" . Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αυξήσουν τις πιέσεις έναντι του Ρώσου προέδρου με τη παροχή νέων στοιχείων για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό. Όπως δήλωσε ο ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την άφιξή του στη Ρωσία για τη σύνοδο των G20. «Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας». Τα στοιχεία αυτά απορρίφθηκαν πάλι από τη Ρωσία με τον εκπρόσωπο μάλιστα του Πούτιν να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως "η Βρετανία είναι απλά ένα μικρό νησί το οποίο κανείς δεν ακούει τι λέει". Την ίδια ώρα, Ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύεται ότι προσπαθεί στη Σύνοδο να χτίσει ένα διεθνή συνασπισμό που θα στηρίζει τα χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία. Ωστόσο , ο ιταλός πρωθυπουργός με ανάρτησή του χθες στο Twitter καθιστά εμφανή το διχασμό μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν.

O ανταποκριτής του BBC στην Αγ. Πετρούπολη, Στιβ Ρόζενμπεργκ σημειώνει πως 'Με τις ΗΠΑ να είναι απομονωμένες στο θέμα της Συρίας, ο Πούτιν θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το πώς εξελίσσεται η συνεδρίαση της G20. Δεν έκρυψε άλλωστε ότι τάσσεται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης κατά της Δαμασκού. Από όσα λέγονται εδώ από τους ηγέτες ο κ Πούτιν θα πάρει την ικανοποίηση πως το μήνυμα της Ρωσίας έχει ήδη γίνει κατανοητό. Από την Κίνα έως το Βατικανό και την Ε.Ε το μήνυμα είναι ένα: δεν θα υπάρξει λύση με στρατιωτική επέμβαση στη Συρία". Παρ΄όλα αυτά περιέργως ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η G20 είναι στη μέση κομμένη σχετικά με τη Συρία. Κάποιες χώρες είπε θέλουν άμεση δράση, ενώ άλλες σημειώνουν τη σημασία του ΣΑ του ΟΗΕ..."

Την ίδια ώρα, πάντως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι απόψεις των ηγετών της G20 αναφορικά με οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια ενάντια στη Συρία ανησυχεί πολύ λιγότερο τον Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τις πραγματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι NYTimes το λένε ξεκάθαρα "Ο Λευκός Οίκος βλέπει πως η ψηφοφορία για τη Συρία θα κρίνει και την υπόλοιπη θητεία του Ομπάμα". Από τη πλευρά της και η Washington Post σημειώνει ότι "Ο Ομπάμα πιέζει γερουσιαστές που εκφράζουν ανησυχίες να ψηφίσουν υπέρ της επέμβασης στη Συρία".

Πάντως, την ίδια ώρα στο Πεντάγωνο υπάρχει διαταγή να εξετάσει επέκταση των στόχων στη Συρία με επίκεντρο της δυνάμεις του Άσαντ, αναφέρουν οι NYTimes.


Για την Ελλάδα

"Δεν θα βοηθήσει η ΕΚΤ σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέει ο Ντράγκι" αναφέρει ο Guardian σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό κενό 11 δισ ευρώ στο δεύτερο μισό του 2014, αλλά ο Μάριο Ντράγκι λέει πως η ΕΚΤ δεν θα πάρει μέρος σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει ο Guardian οι σχετικές δηλώσεις Ντράγκι έγιναν λίγο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν φήμες πως θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Από τη πλευρά της, η Die Welt επικεντρώνεται κυρίως στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και αναφέρει: "Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια". Εδώ και εβδομάδες συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα χρειαστεί νέες χρηματοδοτικές "ενέσεις". Τουλάχιστον, ο κ. Ντάισελμπλουμ βάζει το θέμα σε ένα πλαίσιο. Από τη πλευρα της η Frankfurter Allegmeine Zeitung επιλέγει από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ εκείνες που ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζει "πως δεν επιθυμεί μια συζήτηση γύρω από φημολογίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

Την ίδια ώρα, η FAZ σε άρθρο της αναρωτιέται για την αλήθεια: "Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα ή όχι; Θα γίνει κούρεμα ή όχι; με αφορμή μια συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ για το κόστος μιας νέας ευρωδιάσωσης και για τη πολιτική, που ακολουθεί η Ευρωζώνη". Και η Suddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως πρόκειται για θέμα για το οποίο είχε μιλήσει εδώ και εβδομάδες το ΔΝΤ, αλλά και ο Σόιμπλε ενώ τώρα το παραδέχεται και ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από τη πλευρά του το Der Spiegel επισημαίνει πως "Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως το θέμα της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί ξανά στο τέλος του χρόνου, ωστόσο ο επικεφαλής του Εurogroup μπήκε χθες στο χορό των φωνών εκείνων που λένε πως η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. (...) Και ενώ έχει γίνει ήδη θέμα στην προεκλογική περίοδο, η κ. Μέρκελ ήλπιζε πως το θέμα της Ελλάδας θα ήταν εκτός της ατζέντας ωστόσο το ζήτημα άνοιξε ο ίδιος ο υπουργός της. Πάντως, το ποσό που θα χρειαστεί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αλλά το ΔΝΤ υπολογίζει ότι είναι περίπου 11 δισ ευρώ. Την ώρα που διαψεύδεται από όλες τις πλευρές ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι απαραίτητο τελικά ένα είδος "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση και παρά τις διαψεύσεις Μέρκελ και Σόιμπλε θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας και όχι μόνο οι ιδιώτες ομολογιούχοι καθιστώντας το ένα θέμα "πολιτικά δυσάρεστο".


Για την ΝSA

Νέες αποκαλύψεις στον Guardian και στους ΝΥΤimes αναφέρουν πως τόσο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας έχουν κατορθώσει να αποκρυπτογραφήσουν και να "σπάσουν" όλους εκείνους τους κωδικούς που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα που υποτίθεται καλύπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες και emails, ιατρικά απόρρητα και αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα