Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πρόθεση του ΜάριοΜόντι να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησηςμετά τις εκλογές, το θέμα του ελέγχουτης οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες,αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία, είναικάποια από τα βασικά θέματα αυτή τηνώρα στον διεθνή Τύπο.

Διεθνής Τύπος για εξελίξεις στην Ελλάδα

«Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων αποδίδει για τα Hedge Funds», αναφέρει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης, η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

«Για κάποιους ειδικούς, το τελευταίο κεφάλαιο του ελληνικού δημοσιονομικού δράματος υπενθυμίζει το πώς κάποιοι ιδιώτες επενδυτές κατάφεραν να κάνουν ελιγμούς έναντι των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε διάφορα στάδια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Οι πραγματικοί νικητές αυτή τη φορά είναι αμερικανικά και ευρωπαϊκά hedge funds όπως Greylock Capital, Fir Tree, Brevan Howard και Third Point το κέρδος των οποίων ήταν μεγαλύτερο και από 100%». Στο άρθρο γίνεται λόγος για ένα e-mail που είχε στείλει τον Νοέμβριο στον Ευρωπαίο επίτροπο, Όλι Ρεν, ένα ανώτατο στέλεχος της Deutsche Bank, ο Χάκαν Βόλιν, στο οποίο υποστήριζε ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στα hedge funds, εξαναγκάζοντάς τα να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που θα δέχονταν εθελοντικά. Ο Βόλιν υποστήριζε ότι επρόκειτο για μία απολύτως νόμιμη ενέργεια, που δε θα αναστάτωνε τις αγορές. Η προσέγγιση αυτή απορρίφθηκε, ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω πιέσεων από τα αντίστοιχα λόμπι. Και μάλλον είχαν τους λόγους τους να πιέζουν, καθώς πολλά hedge funds απέσπασαν σημαντικά κέρδη από την πώληση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν, σε αρκετές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζοντας την αρχική τους επένδυση. Γιατί όμως δεν εφαρμόστηκε μία ρήτρα συλλογικής δράσης, που θα εξανάγκαζε τα hedge funds να δεχτούν μία χαμηλότερη τιμή, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ομολογιούχων θα δέχονταν αυτήν την τιμή; «Διότι δεν ήταν σίγουρο ότι αυτό θα συνέβαινε», απαντούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της ρήτρας συλλογικής δράσης διαδραμάτισε, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, και ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η εφαρμογή μίας τέτοιας ρήτρας θα ήταν καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. «Οι προειδοποιήσεις του εισακούστηκαν», καθώς πολλοί στις αγορές έμειναν έκπληκτοι όταν διευκρινίστηκαν οι όροι της επαναγοράς και η μέση τιμή, αντί για τα 28 σεντς ανά ευρώ, ήταν στα 33 σεντς.

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal αναφέρει πως «οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται 36 δισεκατομμύρια».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

«Ο Μόντι έτοιμος να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης», γράφουν οι Financial Times. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτιμά πως μια δοκιμαστική περίοδος στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενέχει αρκετούς κινδύνους.

«Σε πρόταση ενόψει των εκλογών προχωρά ο Μόντι αναφέρει η Wall Street Journal. Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ήταν πρόθυμος να ηγηθεί μιας ομάδας πολιτικών δυνάμεων που θα ήθελαν να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στις επικείμενες εκλογές, εάν υποστηρίζουν τις ιδέες του για ενδυνάμωση της Ιταλίας και της Ευρώπης, ενώ ιταλικός και γαλλικός Τύπος αναφέρουν:

Corriere de la Sera: Μόντι: Μαζί με αυτούς που ασπάζονται την ατζέντα μου. Και μετά επιτέθηκε στον Μπερλουσκόνι... Ο στωικός Προφεσόρε δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω το πώς αντιδρά».
La Repubblica: Πρωθυπουργός; Μόνο με αυτούς που θα ακολουθήσουν την ατζέντα μου.
«Σταρ της πολιτικής για το 2012 ο νορμάλ άνδρας Μάριο Μόντι», αναφέρει η Le Monde. Πέρασε πια από την πολιτική το ύφος των σταρ που είχαν οι πολιτικοί. Οι ηγέτες πλέον στην Ευρώπη είναι πιο μετριοπαθής και τεχνοκράτες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία ο νορμάλ πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαδέχθηκε τον μπριόζο Νικολά Σαρκοζί.


Δραματική η κατάσταση στη Συρία

Αεροπορική επιδρομή στη Χάμα λέγεται πως άφησε πίσω 60 νεκρούς αναφέρουν οι New York Times.
Συρία: Πάνω από εξήντα νεκροί από αεροπορική επιδρομή την ώρα που περίμεναν έξω από ένα αρτοποιείο στη Χάμα γράφει και η Le Monde.
Ενώ ο Guardian αναφέρει πως η ρωσική παρουσία στη Συρία κάνει αδύνατη κάθε παρέμβαση. Ρώσοι ειδικοί βρίσκονται στη Συρία και επανδρώνουν μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, επομένως για την ηγεσία των ΗΠΑ θα είναι πολύ περίπλοκη μια απόφαση για οποιαδήποτε παρέμβαση.


ΗΠΑ: Επί τάπητος το θέμα του ελέγχου της οπλοκατοχής

Για τον έλεγχο της οπλοκατοχής εκλείπει ακόμα η πολιτική θέληση αναφέρει η Washington Post. Για την κυβέρνηση Ομπάμα ήταν ένα θέμα, που δεν ήθελαν να «αγγίξουν» καθώς εκτιμούσαν πως δεν θα συγκέντρωνε την απαραίτητη συναίνεση στο Κογκρέσσο. Όλα αυτά πριν από το μακελειό στο Κονέκτικατ. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο λόμπι υπέρ της οπλοφορίας, το NRA και οι συμμαχοί του αρχίζουν να «βγάζουν δόντια» απέναντι σε εκτεταμένες αλλαγές της νομοθεσίας. Ο Λευκός Οίκος θα αναζητήσει πιο αυστηρό έλεγχο της οπλοκατοχής αλλά «δε θα συμβεί εύκολα» αναφέρει η WP.


Τουρκία: Σκάνδαλο υποκλοπών διερευνά ο γενικός εισαγγελέας

Εισαγγελική έρευνα για κοριούς στο γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει η Hurriyet. Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό κοριών σε διάφορα γραφεία, όπως αυτό που χρησιμοποιεί στη Βουλή και σπίτια του Ερντογάν. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 21 Δεκεμβρίου. Τα σχόλια του πρωθυπουργού έγιναν σε ερώτηση «εάν το βαθύ κράτος της Τουρκίας έχει πλέον εξαλειφθεί».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, hedge funds, new york, deutsche bank, financial times, le monde, εκλογες, hedge, funds, york, times, capital, tree, howard, Αννα Νταλαρα, αθηνα, ελλαδα, τραπεζες, σταρ, monde, γαλλια, σαρκοζι, guardian, ηπα, washington, hurriyet, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, μακελειο, το θεμα, ηγεσια, ηπα, θεμα, ομολογα, περιοδος, προγραμμα, σταρ, ωρα, capital, guardian, hurriyet, le monde, mail, times, αρθρο, αλεξανδρα, αποκαλυψη, ατζεντα, γινεται, γραφεια, ευρω, εμειναν, ενεργεια, εξηντα, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υφος, κεφαλαιο, κυβερνηση, λομπι, οικος, ολι ρεν, ρητρα, ρολο, σιγουρο, συρια, σπιτια, σχολια, τιμη, φορα, αγορες, deutsche bank, εφαρμογη, ελληνικα, financial times, howard, hedge funds, hedge, ηγετες, monde, νεκροι, new york times, new york, washington, πωληση, ρωσοι, σκηνη, funds, tree, θεματα, york
Τυχαία Θέματα