Ο Β. Μπουρμάτοβ στον ΑΘΗΝΑ984

                                                                         
Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμα και πολιτικός αναλυτής, Βλάντιμιρ Μπουρμάτοβ, μίλησε στις 23/1 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Επιχείρηση: Ανοιχτά Σύνορα», με τον Κώστα Ράπτη. Στη δημοσιογράφο Ελένα Κοντράτοβα

μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι λόγω της μεγάλης πτώσης στη δημοφιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η εκστρατεία του για την προεδρία θα είναι δύσκολη;

Β. Μπουρμάτοβ: «Η προεκλογική εκστρατεία ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εκστρατεία για την

προεδρία είναι μια δύσκολη δοκιμασία. Για να κερδίσει κανείς τις προεδρικές εκλογές πρέπει να κοπιάσει πολύ. Αυτό ισχύει για όλες τις ιστορικές εποχές. Αν συγκρίνουμε τις τρεις εκστρατείες του Πούτιν -και αυτή είναι η τρίτη του-, θα διαπιστώσουμε ότι και οι τρεις που διεξάχθηκαν ήταν σε ένα τελείως διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο. Ήταν σε διαφορετικές εποχές. Για παράδειγμα, η εκστρατεία το 2000 διεξήχθη σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, κυριαρχούσαν άλλα συναισθήματα. Το 2004 ήταν μια ουσιωδώς διαφορετική περίπτωση. Τώρα, από το 2000, έπρεπε να περάσουν δώδεκα χρόνια και η χώρα έχει αλλάξει. Και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα media σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος έχει αλλάξει. Αυτό ισχύει, βεβαίως, και για τον ίδιο τον Πούτιν που έχει αλλάξει επίσης πολύ».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δε διστάζω να πω ότι θα είναι μια δύσκολη εκστρατεία, αλλά εξαρτάται με τι θέλετε να την συγκρίνετε. Γιατί ο Πούτιν είναι σίγουρο ότι θεωρείται από την κοινωνία των πολιτών όχι απλά σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εξουσίας. Δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω πόσο δύσκολες είναι σήμερα οι συνθήκες για τους υποψήφιους που εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ρωσία, αλλά και για άλλες περιοχές του κόσμου, ειδικότερα όμως για εκείνες τις χώρες που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η Ρωσία είναι αναμφίβολα μια από αυτές τις χώρες, στις οποίες τα γεγονότα τα οποία αφορούν την παγκόσμια οικονομική κρίση είχε αντίκτυπο. Μπορεί οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο δραματικές, σε σύγκριση με την Ελλάδα, γιατί εμείς έχουμε ήδη βιώσει την κρίση λιγότερο επώδυνα και με μεγαλύτερη ομοιογένεια, αλλά η επιμήκυνση της κρίσης και η αναμονή ενός δεύτερου κύματος, σίγουρα θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις».

Και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα που σχετίζονται με ορισμένους ισχυρισμούς αναφορικά με το ιστορικά χαμηλό της δημοτικότητας του Πούτιν είναι εντελώς ανόητα. Πρόσφατα η εταιρία ερευνών VCIOM, έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ερωτηθέντων θα ψήφιζε σε ποσοστό της τάξεως του 48% των Ρώσων. Αν αυτό θα μεταφραστεί και σε ποσοστό ψήφων, σε περίπτωση που οι εκλογές γίνονταν σήμερα, θα σήμαινε πως το 55% των εκλογέων θα έδειχναν την προτίμησή τους στο πρόσωπό του. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει πως ο Πούτιν θα κέρδιζε τις εκλογές από τον πρώτο κιόλας γύρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα