Ο Β. Ίντσκο στην «Πορεία Ειρήνης 2013»

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίντσκο ανήγγειλε ότι θα συμμετάσχει στην "Πορεία Ειρήνης 2103" που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα.

Ο κ. Ίντσκο διευκρίνισε ότι θα λάβει μέρος όχι με την ιδιότητα του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, αλλά ως ένας από τους 5.000 συμμετέχοντες που θα ξεκινήσουν από το χωριό Νέζουκ, στο βορειανατολικό
τμήμα της χώρας και θα διανύσουν 80 χιλιόμετρα για να φθάσουν στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι, στη Σρεμπρένιτσα.

«Με τη συμμετοχή μου στην "Πορεία Ειρήνης" επιθυμώ προσωπικά να εκδηλώσω το σεβασμό μου στα θύματα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λησμονηθούν εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους, να ερμηνεύεται λανθασμένα αυτό που συνέβη, ούτε φυσικά να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», τόνισε ο Αυστριακός διπλωμάτης.

Ο κ. Ίντσκο δήλωσε ότι η "Πορεία Ειρήνης" αποστέλλει ένα απλό μήνυμα, κατανοητό από κάθε ανθρώπινο ον, ότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη υπερισχύουν έναντι του κακού.

«Όποιος θέλει να κατανοήσει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρέπει να κατανοήσει τη Σρεμπρένιτσα», επισήμανε.

Στην "Πορεία Ειρήνης" συμμετέχουν κάθε χρόνο άνθρωποι απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διανύουν τη διαδρομή σε τρεις μέρες και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι.

Τον Ιούλιο του 1995 οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας εισβάλλοντας στη Σρεμπρένιτσα, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ ασφαλής ζώνη, εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άντρες και έφηβους Μουσουλμάνους.

Η "Πορεία Ειρήνης", που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου είναι ένας φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής και σε όσους παραδόθηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα