Ο βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τον Άσαντ

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ καθυστερήσει να εφαρμόσει το σχέδιο των έξι σημείων που έχει καταρτίσει οκοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν θα του ασκηθούν νέες πιέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενδεχομένως να αυξηθεί η χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης από ξένες κυβερνήσεις.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ

Χέιγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους την ώρα που προσερχόταν στη δεύτερη σύνοδο των "Φίλων της Συρίας" στην Κωνσταντούπολη.

Ο Άσαντ έχει δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Κόφι Άναν, όμως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να βομβαρδίζουν συνοικίες της Χομς όπου βρίσκονται αντικαθεστωτικοί.

"Το καθεστώς Άσαντ έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται το σχέδιο Άναν, όμως δεν έχουν κάνει τίποτε για να το εφαρμόσουν. Οι μάχες συνεχίζονται", σημείωσε ο Χέιγκ.

"Η αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης θα είναι μία από τις επιπτώσεις που θα υποστεί το καθεστώς Άσαντ αν καθυστερήσει να εφαρμόσειτις προτάσεις του Άναν", υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

"Ένα από τα μηνύματα αυτής της συνόδου είναι ότι θα είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το σχέδιο Άναν και ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος για ναγίνει αυτό προτού εμείς εδώ, οι 'Φίλοι της Συρίας', χρειαστεί να απευθυνθούμε και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης", πρόσθεσε ο Χέιγκ.

"Θέλουμε το καθεστώς Άσαντ να προχωρήσει σε πράξεις και να μην περιοριστεί στα λόγια. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα θα θέσουμε μια καταληκτική ημερομηνία, αλλά εξαρτάται από όσα κάνουν εκεί", υπογράμμισε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι θα διπλασιάσει τη μη-θανατηφόρα βοήθεια που προσφέρει στους σύρους αντικαθεστωτικούς, μια τακτική που έχουν ήδη υιοθετήσει οι ΗΠΑ και την οποία η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει.

Κάποιες αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν εκτιμήσει ότι πρέπει να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τους αμάχους.

Ο Χέιγκ δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη θα συζητήσουν τις μορφές χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα πρόκειται για έναν ειδικό λογαριασμό, όπως έχουν προτείνει κάποιες χώρες.

Τέλος, ο βρετανός υπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του κυριότερου κινήματος της αντιπολίτευσης, να γίνει πιο ανοικτό και να περιλάβει περισσότερες συνιστώσες των αντικαθεστωτικών, επισημαίνοντας ότι "έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα