Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε στις 12/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τις εκλογές και τον Λουκά Παπαδήμο, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ,ότι
θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός νέα κόμματα... Θα βασιστούμε για μια περίοδο στην ίδια πολιτική, στο ίδιο πολιτικό δυναμικό.
Μας χρειάζεται ένα καινούργιο -διαμορφωμένο διαφορετικά- πολιτικό σύστημα, είναι προφανές... Τα πράγματα φτάνουν σε μια στιγμή που ωριμάζουν ή σαπίζουν. Πολλά συζητούσαμε. Το ασφαλιστικό το έθεσε ο κ. Πράος το 1997 και το απορρίψαμε. Το έθεσε ο κ. Γιαννίτσης το 2002 και το απορρίψαμε. Και φθάνουμε σήμερα να κάνουμε βίαια τις αλλαγές, που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια».

Δημοσιογράφος: Είναι μια περίοδος που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων έχουν αμβλυνθεί;

Ξ. Γιαταγάνας: «Δεν έχουν αμβλυνθεί. Αυτή τη στιγμή, μια τεράστια αντίθεση περνάει εγκάρσια όλο το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα. Είναι το μνημονιακό και το αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Είναι αυτοί που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μια προοπτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοί που θέλουν λαϊκή εξουσία, να φύγουμε από την Ευρώπη, να επιστρέψουμε στη δραχμή. Έχουμε έναν εντοπισμό της πολιτικής διαμάχης και του ιδεολογικού μετώπου, που διαπερνά όλα τα κόμματα σε αυτό το σημείο. Από την άλλη πλευρά, πραγματικά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ένα κόμμα, με τη μορφή που τα ξέρουμε, δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία. Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Ας πούμε ότι ο κ. Σαμαράς -όπως οραματίζεται-, θα έχει 151 - 152 βουλευτές, γιατί παραπάνω δεν θα έχει. Είναι δυνατόν να πάρει τα μέτρα του Ιουνίου με 151 βουλευτές; Το ΠαΣοΚ με 160 και δεν άντεξε. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία και νομίζουν ότι από εκεί θα προκύψει η διέξοδος, πρέπει να συνεννοηθούν και να ασκήσουν από κοινού την εξουσία προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη λύση δεν βλέπω».

Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως θα έπρεπε να παραταθεί ο βίος της παρούσας κυβέρνησης; Υπάρχει η αντιεπιχειρηματολογία που λέει ότι ενδεχομένως οι εκλογές να λειτουργούσαν και ως αποσυμπίεση μιας κοινωνικής δυναμικής...

Ξ. Γιαταγάνας: «Οι εκλογές θα γίνουν, γιατί αυτό έχει αποφασιστεί. Για να υπάρχει αυτή η ευνοϊκή κατάληξη των εκλογών, θα πρέπει να προετοιμαστούν οι πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοηθούν προς μια κατεύθυνση. Ακόμα και αν προκύψει οριακή αυτοδυναμία, δεν νομίζω ότι μπορεί ένα κόμμα αυτή την στιγμή να ασκήσει εξουσία, με τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Δημοσιογράφος: Μετά από τρεις μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, για το προσωπικό προφίλ του κ.Λ. Παπαδήμου εμφανίζεται μια σοβαρή υποχώρηση στα ποσοστά της δημοφιλίας ή της αποδοχής του...

Ξ. Γιαταγάνας: «Δεν ξέρω τα προσωπικά σχέδια του κ.
Keywords
Τυχαία Θέματα