Οι άθλιες πρακτικές κατά των εξαθλιωμένων

Γιάννης Λαυράνος
 
Η επιχείρηση "ανακατάληψης" των πόλεων άρχισε. Όπως την είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς, σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα που έκλεινε το μάτι στο φασιστάκο, μικρό ή μεγάλο, που κρύβουν μέσα τους οι νεοέλληνες και που επιχειρούσε να κλέψει όσες ψήφους μπορούσε από τα original ακροδεξιά σχήματα.

Προκαλεί -τουλάχιστον- θυμηδία να δίνεις το
όνομα "Ξένιος Ζεύς" σε μια επιχείρηση που στοχοποιεί τυφλά ανθρώπους με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι το χρώμα του δέρματός τους να είναι σκούρο. Του θεού προστάτη των ξένων, ιδιαίτερα εκείνων που ζητούν άσυλο. Όταν βέβαια στην Ελλάδα ήταν ηθικό χρέος και ιερός κανόνας η περίθαλψη και η φροντίδα ενός ξένου. Όταν ήταν θεσμός για τους αρχαίους να υποδέχονται και να περιποιούνται τους ξένους στο σπίτι τους και η αντίθετη συμπεριφορά επέσειε την θεϊκή τιμωρία.

Η κυβέρνηση χάνει κάθε επιχείρημα και ρίχνει κάθε προκάλυμμα, όταν διαβάζεις την δήλωση του Υπουργού Προστασίας του (Έλληνα) Πολίτη, Νίκου Δένδια, που διαπνέεται από ρατσιστικό πνεύμα κι επιβεβαιώνει την προσβολή στον πολιτισμό μας. Ο υπουργός μιλά για "παράνομους μετανάστες, οι οποίοι έχουν μετατραπεί, σε σημαντικό ποσοστό τους, σε όργανα συμμοριών και συμμετέχουν σε κάθε είδους παραβατικές πράξεις".
Και παρακάτω μιλά για "το δικαίωμα στη ζωή δεκάδων θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο, ακόμη και για λίγα ευρώ".

Κατά τα λοιπά κατά τον κ. Δένδια "η επιχείρηση 'Ξένιος Ζευς' πραγματοποιείται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα". Μια επιχείρηση που εκτελέστηκε με συντροφιά τις τηλεοπτικές κάμερες να μεταφέρουν εικόνες εξαθλιωμένων και φοβισμένων ανθρώπων.
Πόσοι ήταν νόμιμοι και πέρασαν από αυτή την εξευτελιστική διαδικασία; Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας προσήχθησαν 4.900 άτομα και απ' αυτά συνελήφθησαν 1.130 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα.

Λες και η επίδειξη βαρβαρότητας είναι η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Λες και όσο περισσότερο φοβίσεις αυτούς τους δυστυχισμένους -στη συντριπτική πλειοψηφία τους- ανθρώπους θα αποτρέψεις άλλους πεινασμένους να περάσουν τα σύνορά σου. Το λένε στα σοβαρά οι υπέρμαχοι αυτών των πρακτικών. "Να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλόξενη γι' αυτούς".

Η ημερομηνία που εκδηλώθηκε αυτό το κυνήγι μεταναστών, η 4η Αυγούστου, όντως προκαλεί άσχημους συνειρμούς αφού συμπίπτει με την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά. Βεβαίως για τον υπουργό είναι μια "κρατική δραστηριότητα" και είναι "καινοφανής η απαίτηση στις ημερομηνίες πραξικοπημάτων" να μην εκδηλώνονται τέτοιες κρατικές δραστηριότητες. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαλέξει ως ημερομηνία την 9η Νοεμβρίου για να συμπίπτει με τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

Δυστυχώς, τέτοιες επιχειρήσεις-σκούπα, τέτοια πογκρόμ από το επίσημο ελληνικό κράτος, τις επικροτεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που έχει εμπεδώσει την προπαγάνδα πως για τα κακά τους φταίνε οι ξένοι. Ήταν οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι και οι λοιποί του
Keywords
Τυχαία Θέματα