Οι φωτογραφίες γίνονται η μνήμη σου

«Ένα ταξίδι στο Διάστημα, μέσα από τις εικόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)», είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο ίδρυμα  Ευγενίδου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Ιταλό αστροναύτη, Πάολο Νεσπόλι κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, (ISS). Ο Πάολο Νεσπόλι μίλησε στον Αίαντα Αρτεμάκη.    

Ο Πάολο Νεσπόλι μίλησε για τις πιο σημαντικές στιγμές του ως αρχιμηχανικός της αποστολής MagISStra. Ο Ιταλός αστροναύτης παρέμεινε συνολικά 159 ημέρες στο διάστημα μαζί με άλλα πέντε μέλη του πληρώματος.

Όπως παλαιότερες
αποστολές, η αποστολή MagISStra συμπεριλάμβανε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Το ολοκλήρωσαν απαραίτητες εργασίες συντήρησης και εργασίες για την υποδοχή Ευρωπαϊκών, Ιαπωνικών και Ρωσικών διαστημικών φορτηγών, που μετέφεραν τεχνολογικό εξοπλισμό και εφόδια. Επιπλέον, το πλήρωμα της αποστολής MagISStra δέχθηκε την επίσκεψη δύο διαστημικών λεωφορείων και συνέβαλε στην επιτυχία των αποστολών τους.

Ερ. Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την φωτογραφία;
Απ. Ξεκίνησα όταν ήμουν παιδί. Όταν ήμουν μικρός γύρω στα 13 - 15, εκεί που μεγάλωσα ήταν συνηθισμένο να τραβάμε φωτογραφίες επηρεασμένοι γενικά από την θρησκεία και την παιδεία της εποχής. Ήταν μια κοινωνική ενασχόληση για όλους. Γι αυτό κατασκευάσαμε μέχρι και έναν σκοτεινό θάλαμο στον οποίο εμφανίζαμε τις φωτογραφίες μας και όλα τα σχετικά. Τότε ήταν που άρχισε να μου αρέσει πραγματικά η φωτογραφία. Από τότε ξεκίνησα και συνεχίζω μέχρι σήμερα να τραβάω.

Ερ. Όταν ξεκινήσατε να τραβάτε φωτογραφίες από τον διαστημικό σταθμό, περιμένατε να γίνουν μέρος της έκθεσης;
Απ. Τράβαγα φωτογραφίες από τον διαστημικό σταθμό αρχικά απλά επειδή μου άρεσε και θα έλεγα επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεσαι στο διάστημα, να κοιτάς την Γη, να τα βλέπεις όλα αυτά και να μην θες να τα απαθανατίσεις. Είναι μια υπέροχη θέα, σου κόβει την ανάσα. Προκαλείς τον εαυτό σου να τραβήξει φωτογραφίες. Καμιά φορά εδώ κάτω στην Γη βλέπουμε κάτι για μια στιγμή και επειδή θέλουμε αμέσως να το απαθανατίσουμε, ξεχνάμε να το απολαύσουμε. Στο διάστημα είναι διαφορετικά. Στην Γη ό,τι βλέπεις κρατάει λίγα δευτερόλεπτα. Οπότε μερικές φορές τραβάς φωτογραφίες και παρατηρείς πράγματα που δεν πρόσεχες μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που κράταγε το «φαινόμενο». Οι φωτογραφίες γίνονται η μνήμη σου. Τώρα θυμάμαι πράγματα επειδή είχα τραβήξει φωτογραφίες. Φυσικά και επειδή τα έζησα, αλλά οι λεπτομέρειες και οι σκέψεις που κάνεις όταν τις κοιτάς «έρχονται» επειδή έχεις τις φωτογραφίες.

Ερ. Τι πραγματικά κάνει ένας «Space Specialist»;
Απ. Απλά σημαίνει ότι είσαι ένας από όλους που εργάζονται στον διαστημικό σταθμό. Ο κόσμος με αποκαλεί επιστήμονα, Αϊνστάιν, και εγώ λέω απλά πως είμαι ένας ηλεκτρολόγος, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής γερανού. Κάνω πράγματα που γίνονται από τόσους εδώ στην Γη με την διαφορά ότι τα κάνω στο διάστημα. Δεν είμαι θεός. Το να είσαι Space Specialist ή Flight Engineer στην ουσία σημαίνει
Keywords
Τυχαία Θέματα