Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» στο ιαπωνικό σινεμά

Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια των παλαιότερων κινηματογραφικών στούντιο της Ιαπωνίας «Nikkatsu» θα φιλοξενήσει το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνεται από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σαρωτικά αντιπολεμικά έπη, αναρχικές νεανικές ταινίες, εκκεντρικά σοφτ πορνό, ιδιοφυείς κοινωνικές σάτιρες και στυλιζαρισμένα γκαγκστερικά νουάρ: η πλούσια και γεμάτη προκλήσεις ιστορία του παλαιότερου κινηματογραφικού στούντιο της Χώρας του Ανατέλλοντος

Ηλίου είναι ενδεικτική της καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας ολόκληρου του ιαπωνικού σινεμά.

Γιορτάζοντας την επέτειο των 100 χρόνων ακατάπαυστης δημιουργίας αυτού του επιδραστικού στούντιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σε συνεργασία με την ιαπωνική πρεσβεία και το Japan Foundation, προβάλλουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες-σταθμούς της Nikkatsu, σε ένα πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα γεμάτο κλασικά αριστουργήματα και δυσεύρετες ανακαλύψεις.

Γεννημένη μέσα από ένα συνασπισμό εταιρειών παραγωγής και δικτύων κινηματογραφικών αιθουσών, η Nikkatsu Corporation ιδρύεται τον Σεπτέμβριο του 1912. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα αναγκαστεί να συγχωνευθεί με άλλα στούντιο σε ένα μεγάλο όμιλο κυβερνητικών επιρροών, για να αναδυθεί όμως ξανά, ανεξάρτητη και ισχυρή, το 1954, δίνοντας δυναμικά το παρών στη δημιουργική έκρηξη που γνωρίζει μεταπολεμικά η ιαπωνική κινηματογραφική βιομηχανία.

Η διαρκής επιταγή για θεματική και στυλιστική ανανέωση θα οδηγήσει την εταιρεία σε μια περιπετειώδη πορεία γεμάτη απότομες στροφές και μικρές επαναστάσεις, που θα ανοίξει τις πόρτες σε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του ιαπωνικού σινεμά.

Μέσα στους κόλπους της θα αναδειχθεί πληθώρα κινηματογραφικών ειδών και νέων τάσεων, ενώ στρατιά χαρισματικών σταρ και ιδιοσυγκρασιακών δημιουργών (από τον Κέντζι Μιζογκούτσι και τον Κον Ιτσικάουα μέχρι τον Σοχέι Ιμαμούρα και τον Σέιτζουν Σουζούκι) θα δώσει το καλλιτεχνικό της στίγμα και θα αναπτύξει το απαράμιλλο κινηματογραφικό της στυλ.

Κατά την διάρκεια του ειδικού αφιερώματος που ετοιμάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», θα προβληθούν οι ταινίες «Οι Τελευταίες Μέρες του Σογκουνάτου» (1957), «Η Άρπα της Βιρμανίας» (1956), «Λάσπη και Στρατιώτες» (1939), «Άγρια Νιάτα» (1956), «Χάρισμα» (1999), «Γουρούνια και Θωρηκτά» (1961) και «Φονική Επιθυμία» (1964).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα