Οι «Ξανθοί Ολιγάρχες» απαντούν με ποδόσφαιρο

Του Διονύση Δελλή

Ο πληθωρικός δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Λεμπέντεβ σχεδόν ξεκαρδίστηκε δηλώνοντας στην Guardian ότι: «Ναι, καταστράφηκα έχασα 10.000 δολάρια».

Μετά το σοβάρεψε κι επιχειρηματολόγησε λέγοντας: «Όλοι ξέρουν ότι η Κύπρος ήταν διαμετακομιστικό κέντρο και κανείς δεν άφηνε τα λεφτά του εκεί. Τα λεφτά έφευγαν σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Ελβετία».
Θεωρητικά όμως, το οικονομικό Βατερλό της Κύπρου

που ταρακούνησε την παγκόσμια οικονομία, και βύθισε στο «άγνωστο» το Νησί, είχε σύμφωνα με τους εγκυρότερους αναλυτές ως μεγάλους χαμένους ΚΑΙ εκείνους. Τους Ρώσους «Κροίσους».

Ο κύριος «79»
Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο άλλωστε, μιλά με διευθύνσεις και ονόματα. Αλεξάντερ Αμπράμοφ, Αλεξέι Μορντάσοφ, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, Βλαντιμίρ Λίζιν. Και κυρίως ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο κύριος «79» της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ίσως ο πιο... σκοτεινός ιππότης του τάγματος των «Ξανθών Ολιγαρχών» της Ρωσίας, με ζωή μυθιστορηματική και πολλά μικρά και μεγάλα «ένοχα» μυστικά (μεταξύ άλλων και με 11άμηνη φυλάκιση για μια υπόθεση δολοφονίας) γύρω από τον τεράστιο... κουμπαρά του. Ένα όνομα που «φορέθηκε» πολύ τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτός των άλλων πρόκειται για τον βασικότερο μέτοχο (9.7%) της Τράπεζας Κύπρου. Ο άνθρωπος που -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- η Κυβέρνηση στο Νησί προσπαθούσε να πείσει ως την τελευταία στιγμή, για μια... γενναία «εισαγωγή» 1,5 δισ ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας που ίσως άλλαζε την ίδια την ιστορία της Ευρώπης!

Διπλός μπελάς
Στην λίστα των χαμένων η Ισπανική Sport συμπεριέλαβε χθες και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «Παγιδευμένο στην Κύπρο» κάνοντας λόγο για απίθανες οικονομικές απώλειες. Το αφεντικό της Τσέλσι βέβαια αυτή την εβδομάδα είχε και άλλους σοβαρούς μπελάδες. Μόλις την Δευτέρα βούιξε ο πλανήτης, ότι συνελήφθη από το FBI, ως ύποπτος (ή πιο σωστά «εμπλεκόμενος») για την δολοφονία του άλλοτε συνεργάτη και άσπονδου φίλου του Μπόρις Μπερεζόφσκι. Η φήμη διαψεύστηκε από κάθε εμπλεκόμενο αλλά, όπως και να το δει κανείς, η... ρετσινιά έμεινε. Και όσο και αν μοιάζει... σοκαριστικό για κάθε κανονικό άνθρωπο, κανείς δεν ξέρει αν σε αυτό το επίπεδο ο εγωισμός πονά περισσότερο από την... τσέπη ή ακόμη και από μια φυλάκιση!

Το football
Ο Αμπράμοβιτς και ο Ριμπολόβλεφ έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Γεννημένοι την ίδια χρονία (1966), δισεκατομμυριούχοι κάτω από συνθήκες, που τέλος πάντων χωρούν συζήτηση και... μεγάλοι θαυμαστές του ποδοσφαίρου. Αυτή η «αγάπη» τους για το football, τα τελευταία 24ωρα δείχνει να προσπαθεί να σηκώσει μια «τεράστια σκόνη» προκειμένου να καλύψει όλα τα υπόλοιπα. Το ποδόσφαιρο. Το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να φουσκώσει το «εγώ», αλλά και να αλλάξουν άρδην οι εντυπώσεις. Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι, το καλοκαίρι του 2003. Ο Ριμπολόβλεφ μπήκε στα... βάσανα, τα Χριστούγεννα του 2011 παίρνοντας το πλειοψηφικό πακέτο της Μονακό. Σήμερα οι δύο αυτές ομάδες έχουν τελείως διαφορετική «αφετηρία». Η Τσέλσι είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε... κρίση. Αποκλείστηκε ήδη από τον πόλεμο των Άστρων, έχασε το πρωτάθλημα Αγγλίας και ψάχνει απεγνωσμένα μια επανεκκίνηση. Η Μονακό πάλι οδηγεί την κούρσα στην League 2 της Γαλλίας, επιστέφει στο Σαμπιονά και δείχνει να άφησε «πίσω» της, τα πραγματικά δύσκολα...

Ο Μουρίνιο
Τι έχουν κάνει λοιπόν τα τελευταία 24ωρα οι δύο Ρώσοι μεγιστάνες για τις ομάδες τους τη στιγμή που όλη η Ευρώπη υποστηρίζει ότι χάνουν απίθανα ποσά και... όχι μόνο; Ασχολούνται με τη μπάλα! Συμπτωματικά μόλις την Τρίτη (την επομένη του σάλου για την υποτιθέμενη σύλληψη του Αμπράμοβιτς), η «Dailly Mail» στην Αγγλία αποκάλυψε ότι ο καλύτερος προπονητής των καιρών μας, ο πολύς Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται προ των πυλών της επιστροφής του στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο για τα επόμενα τρία χρόνια, που παίρνει τον Special One από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης και τον επαναφέρει σε εκείνον της Τσέλσι.
Στον πάγκο από τον οποίο κέρδισε έξι τίτλους σε τρία χρόνια. Ο Μουρίνιο έφυγε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από το Λονδίνο, τον Σεπτέμβρη του 2007. Ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου τότε, είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία να υποστηρίζει πως «ούτε παραιτήθηκε, ούτε απολύθηκε»!
Όλοι ξέρουν ότι τα έσπασε για τα καλά με τον Αμπράμοβιτς. Το timing δημοσιοποίησης της επιστροφής του, πάντως είναι συγκλονιστικό!

Μαντσίνι και Τουρέ
Εκπληκτική και η... διάθεση του Ριμπολόβλεφ να τα «σπρώξει» γερά για να κάνει την Μονακό ξανά πρωταθλήτρια. Για να πάρει το 66% των μετοχών, αλλά και τα κλειδιά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη Ετιέν Φρανζί, δεσμεύτηκε -εν έτη 2011- ότι έχει ήδη έτοιμο ένα 4ετές πλάνο που εκτός των άλλων περιλαμβάνει επένδυση 100.000.000 ευρώ. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, και για την ακρίβεια μόλις χθες έγινε γνωστό ότι αυτό το ποσό ξαφνικά... απογειώνεται. Ο Ριμπολόβλεφ λοιπόν μόνο για το καλοκαίρι που έρχεται, αποφάσισε να διαθέσει 170.000.000 ευρώ για μεταγραφές. Το δημοσιοποίησε μάλιστα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μέσα από «ρεπορτάζ» για τον επόμενο προπονητή της ομάδας. Αυτό το ποσό προσφέρει ως «μπάτζετ» στον Ρομπέρτο Μαντσίνι για να αφήσει το Μάντσεστερ και τη Σίτι και να γίνει «Μονεγάσκος». Επιπλέον στο Πριγκιπάτο θεωρούν δεδομένο, ότι η πρώτη μεγάλη μεταγραφή θα είναι ο Γιάγια Τουρέ (ναι, ο Τουρέ του Ολυμπιακού). Ο Ιβοριανός με το μεγαλύτερο συμβόλαιο αυτή τη στιγμή στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ (12 εκατ. ευρώ ετησίως).

Πού να μην είχαν και.. χασούρα, τα πατριωτάκια λοιπόν! Πού να μην είχαν και τα προβλήματα τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα