Όπλο κατά της παχυσαρκίας ένα «έξυπνο» τσιπάκι

Ένα τσιπάκι με δυνατότητα εμφύτευσης στο σώμα δημιούργησαν ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους θα πάρει μερικά χρόνια.

Δημιουργοί του «έξυπνου» τσιπ είναι η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου. Το τσιπ προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο. Το τσιπάκι μπορεί να «διαβάσει»

και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης, που διέρχονται από το εν λόγω νεύρο.

Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει πάνω σε αυτά τα σήματα και να τα τροποποιήσει, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης.

«Με το νέο κύκλωμα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να δράσει κατάλληλα. Θα ελέγχει την όρεξη μάλλον, παρά θα δίνει εντολή "μην τρως καθόλου". Έτσι, κανείς θα τρώει ίσως πιο αργά αντί για γρήγορα», δήλωσε επί του θέματος ο Κρις Τουμάζου.

«Το τσιπ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην έχει παρενέργειες, απλώς θα περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος θα συνεχίσει να παίρνει τα ίδια σήματα από το πεπτικό σύστημα, όπως συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, και αυτά τα σήματα θα του λένε μην φας άλλο, το στομάχι είναι γεμάτο», πρόσθεσε ο Στέφεν Μπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα