ΟΗΕ για σύλληψη Μλάντιτς

Με τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς η Σερβία εκπλήρωσε μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του, Σερζ Μπράμερτζ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπράμερτζ επισήμανε ωστόσο ότι το Βελιγράδι βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με το "βασανιστικό ερώτημα" του πώς ο Μλάντιτς κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη
για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένας κρίσιμος όρος για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μλάντιτς, ο επονομαζόμενος "χασάπης των Βαλκανίων", για το ρόλο που έπαιξε στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-5), συνελήφθη στις 26 Μαΐου στη Σερβία και παραδόθηκε στη Χάγη, όπου την Παρασκευή εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου.

"Με τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς η Σερβία (...) εκπλήρωσε μια από τις βασικές υποχρεώσεις της απέναντι στο Δικαστήριο. Το γεγονός είναι ότι παρέμενε ασύλληπτος επί 16 χρόνια", είπε ο εισαγγελέας ενώπιον των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα