ΟΟΣΑ: Υψηλή η φορολόγηση στην Ελλάδα

Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από εργασία, συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού. Για έναν παντρεμένο εργαζόμενο με δύο παιδιά η φορολόγηση φθάνει στο 37,8% το 2011 και είναι υψηλότερη κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης
στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 36,6% ενώ κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ άγγιξε το 35,3%. Από τα στοιχεία συνάγεται ότι η μείωση της επιβάρυνσης στην Ελλάδα αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και όχι τη φορολόγηση εισοδήματος.

Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται το Βέλγιο με τη μεγαλύτερη φορολόγηση στα εισοδήματα των εργαζομένων (55,5%), η Γερμανία (49,8%) και η Γαλλία (49,4%) ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι φόροι στην απασχόληση επιβαρύνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών συστήνοντας στις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών προκειμένου να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα