Ουκρανία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα

Το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προηγείται με ποσοστό 35%, μετά την καταμέτρηση του 50% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό τη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο με 22%, σε μια ψηφοφορία όπου ο πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο και οι εθνικιστές έκαναν την έκπληξη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα
με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, για τις έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική (225 σε σύνολο 450) το Κόμμα των Περιφερειών έλαβε 35%, και ακολουθούν η συμμαχία της αντιπολίτευσης Batkivchtchina με 22% και οι κομμουνιστές με ποσοστό 15%.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης Udar, του διάσημου πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, έλαβε 13% και το εθνικιστικό κόμμα Svoboda (Ελευθερία) ποσοστό 8%.

Το κόμμα του ποδοσφαιριστή Αντρέι Σεβτσένκο συγκεντρώνει μόλις το 1,7% των ψήφων, μια επίδοση απαγορευτική για την είσοδό του στο κοινοβούλιο που προϋποθέτει ποσοστό 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Το άλλο ήμισυ των 450 βουλευτών εκλέγεται με το σύστημα της πλειοψηφικής μονοεδρικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, το Κόμμα των Περιφερειών αναμένεται να λάβει 114 έδρες, έναντι 40 για τη συμμαχία της Τιμόσενκο, 9 για το κόμμα Ελευθερία και 5 για το Udar, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα. Οι άλλες 57 έδρες θα πρέπει να κατανεμηθούν ανάμεσα σε αρκετά μικρά κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους.

Όλα τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Τα κόμματα Udar και Svoboda έκαναν τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών και θα εισέλθουν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Την εκλογική διαδικασία στην πρώτη μεγάλη ψηφοφορία μετά την άνοδο στην εξουσία το 2010 του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς παρακολούθησαν παρατηρητές από χώρες της Δύσης, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για μια αποδυνάμωση της δημοκρατίας στην Ουκρανία, με χαρακτηριστική περίπτωση τη φυλάκιση από το 2011 της πρώην πρωθυπουργού Τιμόσενκο.

Η συμμαχία Batkivchtchina και ουκρανοί παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία και κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στο Κίεβο.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα