Παγκόσμια αύξηση τιμών των τροφίμων

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες εξαιτίας των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Τον Ιανουάριο, ο δείκτης του FAO κατέγραψε αύξηση κατά 2% σε σχέση με το Δεκέμβριο, την πρώτη από τον Ιούλιο. Ανέβηκε στις 214 μονάδες, επίπεδο κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του Φεβρουαρίου 2011, όταν ο δείκτης είχε φτάσει τις 236 μονάδες.

Όλα τα διατροφικά προϊόντα

επηρεάζονται από την αύξηση αυτή, με πρώτα τα έλαια και ακολουθούν σε μικρή απόσταση η ζάχαρη, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

«Η κακοκαιρία που πλήττει αυτή τη στιγμή σημαντικές παραγωγικές περιφέρειες, όπως η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, έπαιξε ρόλο και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξηγεί στην ανακοίνωση ο οικονομολόγος του FAO Αμπντολρεζά Αμπασιάν.

Πάντως «δεν υπάρχει μία και μοναδική εξήγηση (...) Επιδρούν διαφορετικοί παράγοντες» για κάθε τύπο προϊόντος, επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα