Παγκόσμια Ημέρα DNA στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Παγκόσμια Ημέρα DNA γιορτάζεται διεθνώς, αύριο, καθώς πριν από 59 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1953, οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σχετικά με τη δομή του DNA, τη διάσημη πλέον «διπλή έλικα» του μορίου της ζωής.

Η ανακάλυψη θεωρείται από πολλούς η σημαντικότερη του 20ού αιώνα, καθώς, μεταξύ άλλων, βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για την αποτελεσματικότερη

αντιμετώπιση των ασθενειών.

Με αυτή την αφορμή, αύριο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 18:00 έως τις 21:00, για μια σειρά δραστηριοτήτων αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα DNA.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Εργαστήριο DNA για αρχάριους (18:00 έως 19:00) το οποίο προτείνεται για παιδιά άνω των οκτώ ετών. Μέσα από την εικονογράφηση ενός προσωπικού άλμπουμ, τα παιδιά θα μάθουν για το DNA, τη σύσταση, τη δομή και τη λειτουργία του. Μεταξύ άλλων, θα ζωγραφίσουν το DNΑ, θα εξοικειωθούν με τα τέσσερα «γράμματα» του γενετικού κώδικα, δηλαδή τις βάσεις από τις οποίες αποτελείται- την Αδενίνη (A), τη Θυμίνη (T), την Κυτοσίνη (C) και τη Γουανίνη (G)- και ακόμα θα φτιάξουν τον πυρήνα ενός κυττάρου και θα τοποθετήσουν DNA μέσα σε αυτό.

* Ομιλία της υποψήφιας διδάκτορος Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μυρτώς Πούλου (19:00) με θέμα «Πώς η ανακάλυψη του DNA επηρεάζει τη ζωή μας;»

* Ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στη Διαδραστική Έκθεση με θέμα το «DNA».

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορούν να προμηθευτούν το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, διοργανώθηκε διαγωνισμός για μαθητές Λυκείου (από 17/4 έως 23/4) στην ιστοσελίδα της Διαδραστικής Έκθεσης στο Facebook, με θέμα το DNA. Οι μαθητές που θα απαντήσουν σωστά, θα κερδίσουν μία θέση σε διαδραστικό εργαστήριο απομόνωσης DNA από κύτταρα του στόματος, που θα γίνει στις 25 Απριλίου. Στο εργαστήριο αυτό θα απομονώσουν κύτταρα από το στόμα τους και θα ανακαλύψουν βασικές μεθόδους μοριακής βιολογίας και γενετικής. To Εργαστήριο, όπου μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 15 άτομα, θα γίνει από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα