Πάνω από ένας αιώνας δημιουργικής προσφοράς

Πάνω από ένας αιώνας δημιουργικής προσφοράς από την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», που ιδρύθηκε από τις Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως

Ιδρύθηκε στο Βόλο στις 16 Ιουλίου 1904 από τις Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, του οποίου ιδρύτρια ήταν η Αγία (της Καθολικής Εκκλησίας) Αιμιλία Ντε Βιαλάρ. Ο λόγος για την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου "Άγιος Ιωσήφ", που επί έναν και πλέον αιώνα έχει να επιδείξει ουσιαστική προσφορά
στην εκπαίδευση της βολιώτικης κοινωνίας.

Στον ελλαδικό χώρο, οι Αδελφές είχαν ήδη ιδρύσει σχολεία στη Σύρο, τη Χίο, τα Χανιά, την Αθήνα και τον Πειραιά από το 1846.

Το Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως προσανατόλιζε και συνεχίζει να προσανατολίζει το αποστολικό του έργο στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φτωχούς, την περίθαλψη των αρρώστων, με τη δημιουργία νοσοκομείων και έργα φιλανθρωπίας.

Αρχικά, λειτούργησε ως μεικτό δημοτικό σχολείο και τριτάξιο σχολείο θηλέων.

Το 1949 ιδρύθηκε το εξατάξιο "Ιδιωτικό Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο- Λύκειο Θηλέων Άγιος Ιωσήφ" και Οικοτροφείο.

Το "Ελληνογαλλικό" ή το "Saint Joseph", όπως αναφέρονται τα ονόματα με τα οποία είναι γνωστό στην κοινωνία του Βόλου, λειτούργησε με τη φροντίδα των Αδελφών.

Σκοπός της παρεχόμενης εκπαίδευσης ήταν η προσφορά μόρφωσης, παιδείας και ηθικών αξιών στις νέες του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, παράλληλα με τη γνωριμία της γαλλικής γλώσσας και κατ' επέκταση του γαλλικού πολιτισμού.

Οι θυγατέρες των οικογενειών του Βόλου διδάσκονταν Χριστιανική Αγωγή, Ιστορία, Ανάγνωση, Γραφή, Γραμματική, Γεωγραφία, Ιστορία της Φιλολογίας, Κοσμογραφία, Φυσικές επιστήμες, Χημεία, Κέντημα και Ραπτική και ιδιαίτερα τη γαλλική γλώσσα. Το πρόγραμμα προσαρμοζόταν στις ανάγκες της νέας Ελληνίδας.

Η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου κατόρθωσε να προσφέρει μόρφωση και να πρωτοστατήσει στα εκπαιδευτικά πράγματα, σε μια κοινωνία που διακρινόταν για την αγάπη της στις Τέχνες και τα Γράμματα.

Από το 1979 έως το 1995, το Σχολείο λειτούργησε ως φροντιστήριο της γαλλικής γλώσσας, συνεχίζοντας να μυεί τους νέους του Βόλου στη γαλλική κουλτούρα.

Το 1995 ιδρύθηκε στο Βόλο το Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ", με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής και τη σύμφωνη γνώμη των Αδελφών του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ.

Το μεικτό Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ" συνεχίζει δυναμικά την παράδοση που είχε δημιουργήσει η Ελληνογαλλική Σχολή.

Καθημερινά, το διδακτικό προσωπικό και οι Αδελφές προσπαθούν, σε συνεργασία με την οικογένεια, να προσφέρουν στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια, ώστε το κάθε παιδί να αναπτύξει τη μοναδική προσωπικότητά του, να χαρεί τη συνύπαρξη και τη δημιουργικότητα στην ομάδα των συνομηλίκων του, αλλά και να ανταποκριθεί, σταδιακά, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνία.

Πλησιάζουν το παιδί με βλέμμα αγάπης, φροντίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα