"Παράθυρο" για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ αφήνει ο Weidmann

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Jens Weidmann, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 10 χρόνια για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, απορρίπτοντας την άποψη που εκφράζεται από μερικούς πολιτικούς ηγέτες, ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Bundesbank άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, εάν το εγγυώνται τα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αλλά προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν

θα αντιστρέψει την οικονομική μοίρα της ευρωζώνης, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό στους εκλεγμένους ηγέτες προκειμένου να βρουν τρόπους για να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη και να διοχετεύσουν κεφάλαια στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Weidmann επαίνεσε τη συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών πιστωτών της για τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει μεγάλες ζημιές για τους μεγάλους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες. «Αν και η συμφωνία δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες, καθιερώνει την αρχή της ιεραρχίας για τους μετόχους των τραπεζών να αναλάβουν το κόστος των επενδυτικών τους αποφάσεων», δήλωσε.

«ΤΟ να ξεπεραστεί η κρίση και οι επιπτώσεις της κρίσης, θα παραμείνει η πρόκληση για την επόμενη δεκαετία», τόνισε, ερχόμενος σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν.

«Η ηρεμία που βιώνουμε τώρα μπορεί να αποδειχθεί επίβουλη εάν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα υπάρξει ταχεία διόρθωση και από την ΕΚΤ επίσης», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «όλοι ρωτούν τι μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα, αντί να ρωτούν τι μπορεί να κάνουν άλλοι φορείς, πώς να συνεισφέρουν».

Ο Weidmann δήλωσε ακόμη ότι "η κυπριακή υπόθεση αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η εξυγίανση τραπεζών. Αυτό αρχικά είναι ένα καλό πράγμα, καθώς σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει πάντα να διασώζουν τις τράπεζες". Πρόσθεσε ότι "το ιδανικό θα ήταν να μην αγγιχθούν οι καταθέτες", αλλά δήλωσε πως οι Κύπριοι καταθέτες είχαν λάβει πολύ μεγαλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις τους σε σχέση με τους Γερμανούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα