Πάρτι στις αγορές μετά τη σύνοδο

Με εντυπωσιακά κέρδη υποδέχθηκαν οι αγορές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τα ταμεία στήριξης και την ανάληψη δράσης ώστε να μειωθούν τα αυξημένα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 2,7%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε άλμα 5% στις 2.264,72 μονάδες σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη μέχρι σήμερα για το 2012.

Ο ισπανικός IBEX-35 σημείωσε ράλι 5,7% στις 7.102,20 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο ιταλικός FTSE Mib ενισχύθηκε 6,6% στις 14.274 μονάδες με θετικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες. Μεταξύ άλλων η UniCredit ολοκλήρωσε στο+14,3% και η Intesa Sanpaolo στο +11.6%.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν επιτέλους την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τους μηχανισμούς διάσωσης, ενώ συζήτησαν μια σειρά πιθανών παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιέσεις της αγοράς που δέχονται Ιταλία και Ισπανία.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των κρατών-μελών στοχεύουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που χαρακτηρίζει τη σχέση κυβερνήσεων-τραπεζών για αυτό και πολύ σύντομα η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τη σύσταση μιας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής. Μόλις συσταθεί η αρχή, οι τράπεζες θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια των ESM και EFSF, χωρίς να διογκώνεται το χρέος των χωρών.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 5.571,15 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,3% στις 6.416,28 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 4,75% στις 3.196,65 μονάδες.

Ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,3%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +3,3% και τον RTS στο -0,01%. Μεγάλα κέρδη 2,8% κατέγραψε ο ISE 100 στην Κωνσταντινούπολη.

Το θετικό κλίμα μεταφέρεται και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με τους δείκτες της Wall Street να κινούνται έντονα ανοδικά, και το συμβόλαιο του αργού να καταγράφει άλμα άνω του 5% επιστρέφοντας πάνω από τα επίπεδο των 82 δολ. το βαρέλι.

Οι αποφάσεις της Συνόδου "απογείωσαν" τον Γενικό Δείκτη

Εντυπωσιακή άνοδο 5,7% σημείωσε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων. Παρά το θετικό κλίμα, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου, ο τζίρος εμφανίστηκε συγκρατημένος. Κέρδη 12,7% για τον δείκτη των τραπεζών.

Την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα 8μήνου σημειώνει το ευρώ

Ράλι με κέρδη κοντά στο 2% σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών να λάβουν μέτρα για την μείωση του κόστους δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία, πέρα από την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της περιφέρειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα