ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΩ ΚΡΙΣΗΣ

Διαπιστευτήρια συνταγματικότητας λόγω οικονομικής κρίσης έδωσαν με απόφασή τους τα μέλη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) στο προνομιακό επιτόκιο με το οποίο το δημόσιο μπορεί να αποπληρώνει τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες και ορίζεται με νόμο στο 6%.

Με ψήφους 10 έναντι 3 το ΑΕΔ έκρινε συνταγματική τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη που ορίζει ότι το επιτόκιο για την αποπληρωμή χρεών των ιδιωτών προς το δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο και κυμαίνεται από 8,7 έως 12,25%.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΑΕΔ

λόγω αντικρουόμενων αποφάσεων που εκδόθηκαν για την ίδια υπόθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη, ενώ ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της συνατγματικότητάς της .

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο εισηγητής, έτσι και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κατά πληροφορίες μέτρησαν τους λόγους συμφέροντος που συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας του κράτους, αλλά και την διαπιστωθείσα από το νομοθέτη οξεία δημοσιονομική κρίση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα