ΠΓΔΜ: Προβάδισμα Γκρούεφσκι

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε 30 δήμους της ΠΓΔΜ διεξάγεται την Κυριακή 7 Απριλίου. Από τον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 24 Μαρτίου, εξελέγησαν 51 δήμαρχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων (39) προέρχονται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI (8) του Αλί Αχμέτι.

Δεύτερος γύρος διεξάγεται - μεταξύ άλλων - και στην υπερδημαρχεία
των Σκοπίων, στην οποία θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE και σημερινός δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 48% και ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Γιάνι Μακραντούλι, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 28%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον δεύτερο αυτό γύρο, οι υποψήφιοι του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι θα επικρατήσουν στους περισσότερους δήμους με σλαβικό πληθυσμό, ενώ οι υποψήφιοι του DUI αναμένεται να επικρατήσουν στους περισσότερους δήμους με αλβανικό πληθυσμό.

Η αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έχει καταπατήσει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα και σημειώνει ότι οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό το βάρος πιέσεων και εκφοβισμού ψηφοφόρων, καθώς και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των μέσων ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι ισχυρίζεται ότι η αντιπολίτευση εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες για να δικαιολογήσει την προδιαγραφόμενη αποτυχία της στις δημοτικές αυτές εκλογές.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR που επόπτευσε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στην προκαταρκτική της της εκτίμηση, ανέφερε ότι αυτός διεξήχθη ομαλά, χωρίς σοβαρά επεισόδια, ωστόσο σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες.

Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ/ODIHR ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ και από αρκετούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό μεροληπτικά και υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα