Πίεση Άναν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Συρίας συμμορφώνονται με την καταληκτική ημερομηνία της Πέμπτης για να τερματιστεί η πολύμηνη σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, αναφέρει σε σημερινή του επιστολή προς το ΣΑ του ΟΗΕ ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

"Η ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να αδράξει τώρα την ευκαιρία και να κάνει μια θεμελιώδη αλλαγή πορείας", αναφέρει στην επιστολή του προς η 15εθνές συμβούλιο,

αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Ρόιτερς.

"Είναι σημαντικό οι επόμενες 48 ώρες να φέρουν ορατά σημάδια της άμεσης και αδιαμφισβήτητης αλλαγής στη στρατιωτική στάση των κυβερνητικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα" είπε ο Άναν, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει επίσης να σταματήσει τις συγκρούσεις για να "να μην δώσει καμία δικαιολογία στην κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της".

Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Χατάι της Τουρκίας ο κ. Άναν εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του καθεστώτος της Δαμασκού που μετακινεί τα στρατεύματά της σε νέους τομείς δράσης, ενώ θα πρέπει να σταματήσουν κάθε μορφή βίας, θεώρησε όμως ότι το σχέδιό του για τον τερματισμό της κρίσης δεν είναι νεκρό.

"Αυτοί (ο Συριακός στρατός) αναφέρουν ότι υπήρξαν αποσύρσεις (...) Αλλά έχουμε ενδείξεις από άλλες πηγές, ότι μετακινούνται σε άλλες θέσεις που δεν είχαν μπει στο στόχαστρο προηγουμένως", τόνισε ο Άναν στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του σε ένα στρατόπεδο Σύρων προσφύγων κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Είπε επίσης ότι η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει "χωρίς προϋποθέσεις".

"Και πάλι ζητώ από τη συριακή κυβέρνηση και τα άλλα μέρη να σταματήσουν τη βία σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για τον τερματισμό της βίας", πρόσθεσε

Ο Άναν εκτίμησε ότι το σχέδιό του δεν είναι νεκρό.

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το σχέδιο απέτυχε. Το σχέδιο είναι στο τραπέζι και παλεύουμε για την εφαρμογή του", εκτίμησε και πρόσθεσε: "Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα που προσδιορίσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί".

"Αυτό που χρειάζεται είναι ο τερματισμός της βίας, μια ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και, ενδεχομένως, η επιστροφή στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι τις 12 [Απριλίου] για να σταματήσει η βία", σημείωσε ο Άναν.

Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ βρέθηκε σήμερα στην Τουρκία για να επισκεφθεί το Γιαϊλαντάγκι, ένα στρατόπεδο Σύρων προσφύγων-η Τουρκία φιλοξενεί την περίοδο αυτή 25.000 πρόσφυγες, ένας αριθμός που σημειώνει ισχυρή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Άγκυρας σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, εξέφρασε ανησυχία για τα πυρά που προέρχονταν από τη Συρία που προκάλεσαν αρκετούς τραυματίες στο τουρκικό έδαφος χθες.

"Ελπίζω ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν θα επαναληφθεί", σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ<

Keywords
Τυχαία Θέματα