Πορτογαλία: Ελπίδες ότι θα «σωθεί»

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την σεναριολογία περί του ενδεχομένου να χρειαστεί νέο δάνειο από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που οφείλεται στην συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της, καθώς γνωρίζει πως οι υποχρεώσεις της για αποπληρωμή του χρέους της είναι καλυμμένες για έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα αυστηρής λιτότητας, σε μία προσπάθεια να αποφύγει

το φάσμα της χρεοκοπίας.

Η Πορτογαλία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις αγορές κατά την περασμένη εβδομάδα, καθώς επενδυτές θεωρούν πως θα αναγκαστεί είτε να ζητήσει νέο πακέτο στήριξης, ή να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σήμερα υπήρξε κάποια χαλάρωση στην πίεση που ασκούν οι αγορές, καθώς οι αποδόσεις κινδύνου στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 62 μονάδες βάσης, στο 16,75%. Ωστόσο οι αποδόσεις εξακολουθούν να παραμένουν 320 μονάδες υψηλότερες από τις αρχές του μήνα και οι αγορές ζητούν τιμές-ρεκόρ προκειμένου να ασφαλίσουν το χρέος.

Η πορτογαλική οικονομία αντιμετωπίζει μια σημαντική δοκιμασία αύριο, καθώς αναμένεται να προχωρήσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας από τα οποία ελπίζει να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Λισαβόνας επιμένει πως δεν προτίθεται να ζητήσει περαιτέρω χρηματοδότηση, ή επέκταση του σχεδίου διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ που συνήψε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η χώρα δε ζητεί ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα», τόνισε στους δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κοέλιο.

Στρατηγική του παραμένει η επιμονή στα μέτρα λιτότητας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που επιβάλλονται από το σχέδιο διάσωσης και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και συνεπώς να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο για τη σκοπούμενη επιστροφή στις αγορές έως τα τέλη του 2013.

Αλλά η Πορτογαλία --παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται-- παραμένει και το 2012 σε υφεσιακή τροχιά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τη συρρίκνωση της οικονομίας να αναμένεται πως θα είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω από το 3%, λόγω της λιτότητας.

Με βάση το σχέδιο διάσωσης, η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το τελικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ, μετά την επίτευξη του περσινού στόχου για 5,9%, κυρίως χάρη στη μεταφορά συνταξιοδοτικών πόρων των τραπεζών στο κράτος.

Η ελπίδα για τη Λισαβόνα έγκειται στο γεγονός ότι η Πορτογαλία δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα υποχρεώσεις αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, καθώς έχει μόνο μία πληρωμή το τρέχον έτος.

Η πληρωμή αυτή ανέρχεται σε 10,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης του χρέους (IGCP) και τα χρήματα ήδη υπάρχουν από το δάνειο της τρόικας.

Για τον επόμενο χρόνο, οι υποχρεώσεις παραμένουν ίδιες: η Πορτογαλία έχει λήγουσες πληρωμές 9,7 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 100% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας φθάνει το 160%.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μίας άτακτης, ή μίας τακτικής χρεοκ

Keywords
Τυχαία Θέματα