«Πράσινο Φως» στον Ομπάμα

Σε σχέδιο συμφωνίας, που δίνει το «πράσινο φως» στον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, κατέληξαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Το σχέδιο, το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες

υπό προϋποθέσεις. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή εντός της ημέρας. Εάν εγκριθεί, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητεί από την Αμερική να πάει σε πόλεμο αλλά να του δοθεί η έγκριση να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.


Διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.


Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον κινέζο και τον γάλλο ομόλογό του, Σι Ζιπίνγκ και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της G20, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος πρόσθεσε ότιο δεν υπάρχουν σχέδια για μια επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ του κ. Ομπάμα και του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο οι δύο άντρες μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της Συνόδου.


Αντίθετοι με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα τρεις στους τέσσερις Γάλλους (ποσοστό 74%) επιθυμούν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας τους για το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

"Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια εναντίον της Συρίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση", προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν υπενθυμίζοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση για το θέμα της Συρίας θα έχει στις 11.00 ο Πρωθυπουργός με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα