Προς μια πυρηνική συμφωνία

Με τη Γαλλία να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της, στη Σινώπη.

Άλλωστε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα, θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους οικονομικούς σχετικά με την ανάθεση του έργου σε μια κοινοπραξία στην οποία περιλαμβάνεται η ιαπωνική

Mitsubishi και η γαλλική GDF Suez.

Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 15 - 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αγοράς πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, η οποία είχε παγώσει εδώ και δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στη Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα, το 2017 ώστε οι τέσσερις αντιδραστήρες να τεθούν σε λειτουργία σε χρονικό ορίζοντα μεταξύ του 2023-2024 (για τους δύο πρώτους) και του 2027-2028 (για τους δύο τελευταίους).

Χαράς ευαγγέλια στη Γαλλία, καθώς αρχικώς η Τουρκία είχε αρχικώς σκεφτεί να εμπιστευτεί την αμερικανική τεχνολογία και συγκεκριμένα την AP 1000 της Westinghouse.

Πάντως, ένας Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε πως παρά την απόφαση της Τουρκίας εξακολουθεί να υπάρχει «πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί», κυρίως για τους οικονομικούς όρους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Nikkei»: «Οι Ιάπωνες θα κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό. Η Ιαπωνία διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των σεισμών».

Σύμφωνα με τους Financial Times, μια συμφωνία για την κατασκευή δεύτερης πυρηνικής μονάδας στην Τουρκία θα ήταν οικονομικά και συμβολικά σημαντική για την Ιαπωνία, αλλά και μια ώθηση για την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας, μέσω της εταιρίας Areva.

Η είδηση κυριαρχεί στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς έρχεται στον απόηχο της βελτίωσης των γαλλοτουρκικών σχέσεων υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απέβαλε εν μέρει τις αντιδράσεις του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα