Προσκύνημα στη Βηθλεέμ

Χιλιάδες πιστοί απ όλο τον πλανήτη καταφθάνουν από την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Ιησού Χριστού.

Ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες όσοι μένουν στην παλαιστινιακή περιοχή, αναφέρουν οι τοπικές παλαιστινιακές αρχές ενώ άλλοι 25 χιλιάδες, όπως ενημερώνουν οι ισραηλινές αρχές, διανυκτερεύουν στο Ισραήλ.

Με ηχητικό φόντο τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, η πλατεία μπροστά απ τον Ναό της Γέννησης παραμένει κατάμεστη από τους προσκυνητές πιστούς. Μουσικοί, χορωδίες, επισκέπτες και ντόπιοι ντυμένοι Αη Βασίληδες συναντώνται στην πλατεία, όπου έχει επίσης στηθεί Φάτνη,
σε μέγεθος φυσικό, κι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στη λειτουργία, που θα ψαλεί στα αραβικά, το πρόσταγμα θα έχει ο Ιορδανός ιερωμένος Τουάλ, 72 ετών.

Στο μήνυμά του προς τους πιστούς, ο ιεράρχης τόνισε ότι αν και μειοψηφούν, ανάμεσα στους Αραβες, "όμως οι Χριστιανοί είναι κάτι περισσότερο από απλό μέλος της κοινότητας". Τους κάλεσε επίσης, στα κράτη όπου είναι εγκατεστημένοι, να "αναλάβουν, τώρα, τις ιστορικές ευθύνες τους, να εγκολπωθούν την αρχή της μη-βίας, να προσηλωθούν στον διεκκλησιαστικό διάλογο. Εμείς, κρίνουμε ότι η Συρία επισκίασε τα φετινά Χριστούγεννα. Θυμίζω ότι στην Ιορδανία είναι εγκατεστημένοι 250 χιλιάδες σύροι πρόσφυγες", είπε.

Εξάλλου, εξέφρασε την "ικανοποίησή" του, διότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποκτήσει στον ΟΗΕ το καθεστώς του παρατηρητή. Πρέπει, είπε, "η δεύτερη θητεία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ να συνδυαστεί με διάλογο με στόχο τη διπλωματική λύση, που είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο γειτονικών ανεξάρτητων κρατών".

Αναμένεται (τηρώντας μία παράδοση που ξεκίνησε ο Γιάσερ Αραφάτ) στο Ναό της Γέννησης να δώσει το παρών ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα