Προσπάθειες να κατευνάσει τη Τουρκία

Έως αργά μετά τα μεσάνυχτα έξω από τη Γερουσία, αντιμέτωποι και σε απόσταση αναπνοής --υπό την ισχυρή επίβλεψη της αστυνομίας-- Τούρκοι και Αρμένιοι περίμεναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου, ύστερα από τις μαραθώνιες συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει από τις τρείς το απόγευμα, οι Γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο χωρίς καμία τροποποίηση και όπως ακριβώς το είχαν ψηφίσει στη Βουλή. Απομένει να το επικυρώσει ο Γάλλος πρόεδρος

για να είναι πλέον νόμος του κράτους.

Ο Τούρκος πρέσβης Ταχσίν Μπουρτσούογλου, ο οποίος παρακολούθησε την συζήτηση, εξέφρασε άμεσα την απογοήτευση του. "Μιλάμε πλέον για ολοκληρωτική ρήξη στις (διμερείς) σχέσεις", δήλωσε κατά την έξοδό του προσθέτοντας : "αυτό σημαίνει και τη δική μου αποχώρηση από το Παρίσι".

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της Γαλλίας προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για κυρώσεις και τις κατηγορίες του εναντίον της Γαλλίας για "ανευθυνότητα", ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε έκκληση να επιδειχθεί "ψυχραιμία" λέγοντας ότι "τείνει χείρα φιλίας προς αυτή τη μεγάλη οικονομική δύναμη".

"Τάσσομαι υπέρ της εκτόνωσης της έντασης, είναι πολλές οι γαλλικές εταιρείες που είναι εγκαταστημένες στην Τουρκία και έχουμε σημαντικές εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Έχουμε ανάγκη την Τουρκία όπως και η Τουρκία μας έχει ανάγκη. Ελπίζω ότι ο ρεαλισμός θα υπερνικήσει τα πάθη", πρόσθεσε.

Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσαν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της Γαλλίας εκτός ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στην Τουρκία.

Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών φθάνει τα 12 δισ. ευρώ.

Περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία όπου απασχολούν γύρω στα 100.000 άτομα, κυρίως Τούρκους πολίτες.

Η γαλλική παρουσία είναι δραστήρια σε μεγάλο φάσμα τομέων, όπως στις υποδομές για τις μεταφορές, στην επεξεργασία αποβλήτων και νερού, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον ασφαλιστικό τομέα κ.ά.

Μεγάλες εταιρείες όπως οι Alsthom, Lafarge, Carrefour, PSA, έχουν από χρόνια εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Η γαλλική Renault --η οποία ετοιμάζει το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο-- είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Τουρκίας.

Η γαλλική ΑΧΑ είναι επίσης η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα