Πτώση και στις δημοφιλείς σχολές

Βουτιά αναμένεται να κάνουν οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως προκύπτει από πληροφορίες του Αθήνα 9.84 σχετικά με το πώς συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά δελτία τους, γεγονός που κάνει τις εκτιμήσεις πιο ασφαλείς. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι υποψήφιοι επέλεξαν περισσότερο την πόλη και λιγότερο τη σχολή,

με δεδομένη την κρίση και την αδυναμία των περισσότερων οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Συνυπολογίζοντας τις βαθμολογικές επιδόσεις, τις διαφοροποιήσεις στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας συνεπεία του σχεδίου "Αθηνά" και τις αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων, περιμένουμε πτώση των βάσεων, ακόμα και σε περιζήτητες σχολές, με εξαίρεση τις στρατιωτικές και αστυνομικές που εξακολουθούν να προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του ΑΘΗΝΑ 9.84 ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο
Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης πρέπει να αναμένουν πτώση έως και 300 μόρια στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και 150-200 μόρια στις φιλολογικές σχολές. Αντίθετα περιμένουμε οριακή άνοδο στη Νομική Θράκης, όπου μειώθηκαν οι θέσεις κατά 80. Όσο για τα παιδαγωγικά τμήματα, αν και δεν παρέχουν πλέον άμεσο διορισμό, ίσως παραμείνουν σταθερά με μικρή ανοδική τάση, λόγω της μείωσης των εισακτέων σε αυτά. Ανοδικά θα κινηθούν και οι «ξένες» φιλολογίες, καθώς οι υποψήφιοι τα πήγαν καλά στα ειδικά μαθήματα.

2ο & 4ο επιστημονικό πεδίο
Κατρακυλούν όπως φαίνεται και οι βάσεις για τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Στις σχολές του ΕΜΠ αναμένεται πτώση γύρω στα 300 μόρια, πτώση που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στα τμήματα που απαιτούσαν την εξέταση στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο (Αρχιτεκτονική κλπ.) καθώς οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά. Σε φυσικομαθηματικά τμήματα κάποιων επαρχιακών πόλεων μάλιστα οι βάσεις αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμα και 600 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Σχεδόν δεδομένη είναι η πτώση σε όλες τις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου, ακόμα και στην Ιατρική Αθηνών, που «παλεύει» να κρατηθεί στα 19.000 μόρια. Χαμηλότερα θα κινηθούν και οι φαρμακευτικές σχολές, ενώ οριακή αναμένεται η υποχώρηση των βάσεων των οδοντιατρικών, των κτηνιατρικών και των παραϊατρικών σχολών.

5ο επιστημονικό πεδίο
Ελεύθερη πτώση θα ακολουθήσουν οι βάσεις του 5ου πεδίου, καθώς αναμένεται να «χάσουν» κατά μέσο όρο γύρω στα 400 μόρια. Μάλιστα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θα είναι έκπληξη να υπάρχει πτώση που θα αγγίξει ακόμα και τα 500 μόρια, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων και στις οικονομικές σχολές της περιφέρειας.

Αντίθετα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται να «τραβήξουν την ανηφόρα», για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως τις λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι και το γεγονός ότι πλέον είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση, κάτι που σίγουρα αποτελεί δέλεαρ στην Ελλάδα της κρίσης.
Οι βάσεις εισαγωγής πάντως θα ανακοινωθούν επίσημα από το υπουργείο Παιδείας μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Τυχαία Θέματα