Πυρηνικό μορατόριουμ

Στην επιβολή μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συμφώνησε η Βόρειος Κορέα. Συμφώνησε επίσης στην αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν που θα είναι προσβάσιμες για τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως το μορατόριουμ,

και δρομολογούν σε αντάλλαγμα την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο βορειοκορεατικό καθεστώς που τελεί υπό τις διαταγές του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η συμφωνία ακολουθεί συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, και πιθανώς ανοίγει το δρόμο για την αναβίωση των εξαμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας που κατέρρευσαν το 2009.

Οι συνομιλίες στο Πεκίνο ήταν οι πρώτες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Β.Κορέας, μετά τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ τον περασμένο Δεκέμβριο, και την ανάληψη των ηνίων του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώτος από το γιο του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Βόρειος Κορέα συναινεί στην αναστολή των πυρηνικών δοκιμών, σταματά τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και «παγώνει» τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό σύμπλεγμα της Γιονγκμπιόν.

Παράλληλα, επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιτηρήσουν την επιβολή του μορατόριουμ στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες να επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόνων και περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας εάν παραστεί ανάγκη.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται πως η Ουάσινγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς την Πιονγιάνγκ και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.

Ανάλογες ανακοινώσεις, που επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές θέσεις, έκανε και ο επίσημος βορειοκορεάτικος Τύπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα