Ρωσικές πιέσεις στον Άσαντ

Η Μόσχα πιέζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση για την επίλυση της σύρραξης στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία και σύμμαχος της Συρίας δραστηριοποιείται σε διπλωματικό επίπεδο για μία διέξοδο στην συριακή κρίση προσθέτοντας: «Απευθύναμε έντονη προτροπή, όπως το κάνουμε εδώ και μήνες,
προς το συριακό καθεστώς να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του Λαχντάρ Μπραχίμι στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει τη διαμόρφωση «μίας συνολικής οπτικής που θα περιλαμβάνει τις απόψεις και των δύο πλευρών» στη συριακή σύρραξη.

Η Ρωσία έχει προβάλει το βέτο της, μαζί την Κίνα, σε όλα τα σχέδια καταδικαστικών για το καθεστώς της Δαμασκού αποφάσεων που έχουν παρουσιασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα άνοιγαν τον δρόμο για νέες κυρώσεις ή και την προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Η Μόσχα αρνείται ότι υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, το οποίο προμηθεύει με όπλα, και δηλώνει ότι υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανησυχεί για την τρομοκρατία.

Αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο πρόσφατα για την ύπαρξη κάποιου είδους συμφωνίας ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς για τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ μέχρι το τέλος της θητείας του το 2014, η πληροφορία διαψεύσθηκε από τη ρωσική διπλωματία.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι κατά τις εκτιμήσεις του, καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν θα νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι σε θέση να πείσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, ακόμη και αν το προσπαθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα